FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čakovečki tužitelj Antun Kvakan zastupat će optužnicu u slučaju Ademi-Norac

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Voditelj tužiteljskog tima koji ćezastupati hašku optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norcapred hrvatskim sudom biti će županijski državni odvjetnik u ČakovcuAntun Kvakan, potvrđeno je danas u Državnom odvjetništvu RH (DORH).
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Voditelj tužiteljskog tima koji će zastupati hašku optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca pred hrvatskim sudom biti će županijski državni odvjetnik u Čakovcu Antun Kvakan, potvrđeno je danas u Državnom odvjetništvu RH (DORH).

"Tužitelj Kvakan vodit će tim u kojemu će biti još dvojica tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva", kazala je Hini glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin. Imena te druge dvojice članova tužiteljskog tima glasnogovornica DORH-a nije otkrila.

U DORH-u, čiji su čelnici ovih dana na redovitom godišnjem skupu državnih odvjetnika na Brijunima, danas se nije moglo doznati kada će glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu predložiti na kojemu bi se županijskom sudu, po mišljenju tužiteljstva, trebao voditi postupak protiv Ademija i Norca.

Po pisanju Jutarnjeg lista, koje glasnogovornica DORH-a nije opovrgnula, nakon upoznavanja tužiteljstva sa spisom od navodno 12 tisuća dokumenata, započet će prilagođavanje haške optužnice standardima hrvatskog pravosuđa, odnosno njezinih pravnih kvalifikacija, posebice pitanja zapovjedne odgovornosti, te, po potrebi, ponovno izvođenje nekih dokaza koje je prikupilo haško tužiteljstvo. To, pak, ne znači, piše Jutarnji list, da će se pred hrvatskim sudom otvarati istraga.

S druge strane, Norčev branitelj Željko Olujić smatra da bi bilo dobro provesti istragu, među ostalim, jer se na Haškom sudu drugačije prikupljaju dokazi nego li to propisuje hrvatski Zakon o kaznenom postupku. U suprotnom, ako tužiteljstvo bez istrage neposredno podigne optužnicu, Olujić je u medijima najavio da će takvu optužnicu pokušati oboriti.

Kako prenosi tisak, Ademijev branitelj Čedo Prodanović smatra da se u Hrvatskoj ipak neće provoditi posebna istraga, a potvrdu tome nalazi u zakonskim odredbama po kojima dokazi izvedeni pred Haškim sudom vrijede i pred domaćim sudovima.

Kada će započeti suđenje dvojici hrvatskih generala za sada se ne zna, no neki mediji nagađaju da bi se Ademi i Norac krajem ožujka iduće godine mogli naći na optuženičkoj klupi jednog od četiriju županijskih sudova predviđenih za suđenja za ratne zločine.

Haški sud njih dvojicu tereti u dvije točke za zločine protiv čovječnosti i u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina navodno počinjenih protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom operacije "Medački džep" od 9. do 17. rujna 1993. Haški sud je njihov slučaj prepustio hrvatskom pravosuđu sredinom rujna ove godine, a službeno je prebačen prije dva dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙