FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženi pripadnik "Škorpiona" ne osjeća se krivim za zločine

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Slobodan Davidović (52),osumnjičeni da je kao pripadnik srpske specijalne postrojbe"Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice i1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike, danas se na početku suđenjaizjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Slobodan Davidović (52), osumnjičeni da je kao pripadnik srpske specijalne postrojbe "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice i 1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike, danas se na početku suđenja izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Nakon čitanja optužnice koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika Davidović je pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda izjavio da je razumio optužbe, ali da se ne osjeća krivim.

Glavna rasprava je nakon usaglašavanja obrane i optužbe oko dokaznih prijedloga odgođena za 12. prosinca kada će se saslušati prvi svjedoci.

Davidoviću je uhićen sredinom lipnja ove godine u Šidskim Banovcima kod Vinkovaca nakon što je prepoznat na amaterskom snimku ubojstva šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995., prikazanom na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti. Taj su zločin počinili pripadnici srpske specijalne postrojbe "Škorpioni", čiji je Davidović bio član.

Uz saslušanje svjedoka, u nastavku suđenja bit će ispitana i pročitana medicinska dokumentacija i dato medicinsko vještačenje, te pregledana VHS kasete zločina kod Srebrenice.

Prihvaćen je prijedlog obrane da se od MUP-a Srbije provjeri podatak kada je osnovana specijalna postrojba "Škorpioni". Naime, svjedoci u istrazi su izjavili da su optuženog vidjeli kako je 1991. kao pripadnik te postrojbe zlostavljao hrvatske vojnike u improviziranom zatvoru u Boboti, dok sam Davidović tvrdi da je postrojba osnovana tek 1993., a da im se pridružio u studenome te godine.

Davidović je pred sudskim vijećem izjavio da je bio samo vojnik, da je nezaposlen i da nema nikakvu imovinu.

Prva točka optužnice tereti ga da je neutvrđenog dana, u srpnju 1995., u selu Trnovo kraj Srebrenice zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima "Škorpiona" ubio šestoricu mlađih Bošnjaka, uključujući i dvojicu maloljetnika, pucajući im u leđa.

Prema drugoj točki optužnice Davidović je u listopadu 1991. u Boboti kraj Vinkovaca psihički i fizički zlostavljao zarobljene pripadnike HV-a, tukao ih, vrijeđao, udarao šakama i nogama. Zarobljenog hrvatskog vojnika Željka Junačkog je uhvatio rukom za kosu i glavom udarao u zid nakon čega je zarobljenik pao na pod, a on ga je nastavio udarati polomivši mu dva rebra, tvrdi tužiteljstvo.

Optužen je i da je drugog zarobljenika Ivicu Pavičića također izudarao, potom ga skinuo nakon čega mu je jedan od "Škorpiona" pokušao odrezati testise i spolovilo te se Pavičić uslijed bolova i obilnog krvarenja onesvijestio. Tužiteljstvo tvrdi da je Davidović potom nepoznatom starijem muškarcu odrezao uho.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙