FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Odobren zahtjev za dopunu optužnice protiv Marijačića i Rebića

DEN HAAG/ZAGREB,14. listopada(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) odobrilo je zahtjev Tužiteljstva za dopunu optužnice protivglavnog urednika "Hrvatskog lista" Ivice Marijačića i suradnika lista,bivšeg obavještajca Markice Rebića.
DEN HAAG/ZAGREB,14. listopada(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je zahtjev Tužiteljstva za dopunu optužnice protiv glavnog urednika "Hrvatskog lista" Ivice Marijačića i suradnika lista, bivšeg obavještajca Markice Rebića.

O odluci datiranoj sa 7. listopada, koju je Hina dobila u petak, Vijeće je u cijelosti odobrilo pet a odbacilo dva amandmana na optužnicu, nakon prave bitke podnescima optužbe i obrane koja je trajala od 23. lipnja, kada je Tužiteljstvo prvi puta zatražilo odobrenje za dopunu optužnice.

Dopune optužnice koje je vijeće odobrilo odnose se na tri sudska naloga koje su optuženi navodno prekršili, na detaljniji opis pojedinih postupaka svakog od optuženih te na točan datum intervjua zaštićenog svjedoka s istražiteljima ICTY-a.

Sudsko vijeće odbacilo je dva predložena amandmana koji se odnose na oblik počinjenja djela nepoštivanja suda i stupanj odgovornosti optuženih, ocjenivši da se kod oblika počinjenja može raditi o "višestrukom optuživanju", dok je dodavanje odgovornosti za "pomaganje i podržavanje počinjenja djela" jednako novoj optužbi.

Optužnica protiv Marijačića i Rebića, potvrđena 10. veljače 2005., tereti svakog u jednoj točki optužnice za nepoštivanje suda, zbog ometanja provođenja pravde objavom identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1997. Obojica su se pred Haškim sudom izjasnili da nisu krivi.

Radilo se o iskazu jednog nizozemskog časnika UNPROFOR-a u BiH koji je svjedočio o komičnoj zgodi s haškim optuženikom Miroslavom Bralom Cickom iz 1996. kada se pokušao predati u nizozemskoj bazi UNPROFOR-a kod Viteza ali je vraćen s porte uz objašnjenje da nije na popisu osoba koje traži Tužiteljstvo ICTY-a.

Hrvatski list objavio je njegov iskaz 18. studenoga 2004., nakon što je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u izviješću Vijeću sigurnosti UN optužila Hrvatsku da skriva Miroslava Bralu.

On se 12. studenoga 2004. predao SFOR-u u BiH, a u Haag je prebačen tri dana kasnije. U srpnju ove godine Bralo je postao prvi hrvatski optuženik u Haagu koji se nagodio s Tužiteljstvom i priznao krivnju za ratne zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993.

Idućeg tjedna, 20. i 21. listopada, u Haagu će biti održana rasprava o visini kazne koja mu slijedi na temelju priznanja krivnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙