FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

cia dobila nadzor nad američkim špijunskim operacijama

WASHINGTON,13. listopada 2005.(Hina) - Američka obavještajna služba CIAće voditi novu tajnu službu zaduženu za nadzor nad svim američkimšpijunskim operacijama, objavile su u četvrtak američke vlasti.
WASHINGTON,13. listopada 2005.(Hina) - Američka obavještajna služba CIA će voditi novu tajnu službu zaduženu za nadzor nad svim američkim špijunskim operacijama, objavile su u četvrtak američke vlasti.

Nova Nacionalna tajna služba (NCS) će djelovati unutar CIA-e i nadzirati i koordinirati špijunske aktivnosti koje obavljaju ljudi u svih 15 američkih obavještajnih službi.

Najnoviji potez dio je napora za reformu američkih obavještajnih službi nakon njihovih propusta oko iračkog oružja masovnog uništavanja i terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Stvaranje nove Nacionalne tajne službe zajednički su objavili nacionalni obavještajni direktor John Negroponte i CIA čiji će direktor Porter Goss biti i upravitelj službe.

"Uvjeren sam da će stvaranjem NCS-a američka vlada imati povezanije i istinski nacionalne ljudska obavještajne sposobnosti", rekao je u priopćenju Negroponte objavljujući novu službu.

CIA je tradicionalno imala nadzor nad špijunskim operacijama još od početka Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom sve do prošlogodišnjih reformi američkih obavještajnih službi.

Stručnjaci smatraju da je stvaranje nove službe, koju je odobrio predsjednik George W. Bush, dio napora da se obnovi dio statusa i ugleda CIA-e u obavještajnoj zajednici koji je izgubila u reformama kojima je uvedeno mjesto nacionalnog obavještajnog direktora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙