FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bushov savjetnik svjedočio po četvrti put u istrazi o identitetu agentice CIA-e

WASHINGTON,14. listopada(Hina) - Glavni savjetnik američkogpredsjednika Georgea W. Busha, Karl Rove svjedočio je u petak početvrti put u istrazi o slučaju odavanja imena tajne agentice CIA-e, jednom od niza skandala koji opterećuje drugi Bushov mandat.
WASHINGTON,14. listopada(Hina) - Glavni savjetnik američkog predsjednika Georgea W. Busha, Karl Rove svjedočio je u petak po četvrti put u istrazi o slučaju odavanja imena tajne agentice CIA-e, jednom od niza skandala koji opterećuje drugi Bushov mandat.

Roveovo posljednje svjedočenje zadnja je mogućnost moćnog savjetnika i arhitekta Bushovih pobjeda na izborima da uvjeri veliku porotu kako nije učinio ništa nezakonito u aferi odavanja imena tajne agentice CIA-e Valerie Plame.

Tužitelji su upozorili Rova da ne mogu jamčiti da neće biti optužen.

Osim Rovea i predstojnik ureda potpredsjednika Richarda Cheneya Lewis Libby je predmet istrage posebnog tužitelja Patricka Fitzgeralda o tome tko je iz Bijele kuće odao ime agentice novinarima.

Bijela kuća je ranije uvjeravala kako ni Rove niti Libby nisu imali nikakvu ulogu u ovom slučaju, ali su novinari nakon toga njih dvojicu naveli kao svoje izvore.

Suprug Valerie Plame, diplomat Joseph Wilson ustvrdio je da su dužnosnici Bushove administracije odali ime njegove žene nastojeći mu se osvetiti jer je u srpnju 2003. javno kritizirao administraciju da izvrće podatke o oružju masovnog uništanja u Iraku.

Mogućnost da Fitzgerald podigne optužnicu protiv nekoga iz Bijele kuće za kršenje zakona u slučaju Plame mogla bi dodatno uzdrmati Bushovu administraciju već suočenu s kritikama za sporo reagiranje na uragan Katrina, problema rata u Iraku i visokih cijena benzina te niza drugih skandala.

Politički problem za Bushove republikance predstavlja i optužnica bivšeg čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu Tom DeLay za ilegalno financiranje političke izborne kampanje, a čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist predmet je istrage u slučaju ilegalne trgovine dionicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙