FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Bijela kuća oglušila se na upozorenje CIA-e

WASHINGTON, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Bijela kuća oglušila sena upozorenje CIA-e o kaosu koji će uslijediti nakon svrgavanja SadamaHuseina u Iraku, prema izvješću bivših časnika CIA-e koji su napisalida je administracija predsjednika Georgea W. Busha "očito posvetilamalo ili nimalo pažnje" CIA-inoj procjeni stanja u Iraku prije sukoba,piše New York Times.
WASHINGTON, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Bijela kuća oglušila se na upozorenje CIA-e o kaosu koji će uslijediti nakon svrgavanja Sadama Huseina u Iraku, prema izvješću bivših časnika CIA-e koji su napisali da je administracija predsjednika Georgea W. Busha "očito posvetila malo ili nimalo pažnje" CIA-inoj procjeni stanja u Iraku prije sukoba, piše New York Times.

Priznajući pogreške američke obavještajne agencije u pogledu iračkog vojnog programa, u izvješću sastavljenom pod vodstvom Richarda Kerra, bivšeg pomoćnog direktora CIA-e, ističe se da je "analiza CIA-e bila točna" kad je riječ o poslijeratnim pitanjima.

CIA je "točno odgovorila na pitanja o razvoju rata ili razmještaja iračkih snaga u sukobima".

Podsjeća također da je CIA zaključila kako ne postoji veća povezanost Iraka i Al Qaide i primjećuje da je agencija pravilno predvidjela "utjecaj rata na tržišta nafte" jednako kao i "reakcije etničkih i plemenskih frakcija u Iraku".

Na pitanje New York Timesa, Bijela kuća je opovrgnula zaključke Kerrova izvješća. "Točno smo predvidjeli poslijeratno razdoblje", rekao je glasnogovornik Frederick Jones.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙