FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentina: Kirchner učvršćuje vlast

BUENOS AIRES, 24. listopada 2005. (Hina/AFP) - Argentinski predsjednikNestor Kirchner učvršćuje vlast nakon djelomičnih parlamentarnihizbora, ocjenjuju u ponedjeljak analitičari nakon objave prvihslužbenih rezultata.
BUENOS AIRES, 24. listopada 2005. (Hina/AFP) - Argentinski predsjednik Nestor Kirchner učvršćuje vlast nakon djelomičnih parlamentarnih izbora, ocjenjuju u ponedjeljak analitičari nakon objave prvih službenih rezultata.

Kirchnerova supruga Cristina uvjerljivo je pobijedila u bitci za senatsko mjesto za pokrajinu Buenos Aires, što se smatra najvažnijom pobjedom izbora jer s 40 posto glasova predstavlja najveću izbornu jedinicu u zemlji.

S 44 posto osvojenih glasova Cristina dobrano prednjači ispred Hilde Duhalde, supruge bivšeg predsjednika Eduarda Duhaldea.

Naime, Kirchner i bivši predsjednik Duhalde vode bitku za prevlast unutar vrlo podijeljene vladajuće stranke peronista, u što su vrlo aktivno uključene i njihove supruge.

Cristinina pobjeda, kao i pobjeda nekolicine ostalih kandidata u Senatu i Predstavničkom domu, Kirchneru će omogućiti cementiranje vlasti unutar vlastite stranke ali i jačanje baze unutar argentinskog Kongresa, jer, iako je Predstavnički dom većinski peronistički, predsjednik Kirchner ondje ne uživa bezrezervenu potporu.

Prva predviđanja govore da bi Kirchner u Predstavničkom domu mogao osvojiti između 90 i 106 mjesta, što je daleko od apsolutne većine od 139 mjesta, ali dovoljno da konsolidira svoju bazu u Predstavničkom domu.

U Senatu bi, pak, mogao osvojiti apsolutnu većinu.

Peronističku stranku osnovao je prije pola stoljeća general Juan Peron i u njoj je više bivših argentinskih predsjednika, poput Duhaldea i Carlosa Menema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙