FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnički dom usvojio ustavnu reformu o federalizaciji Italije

federalizaciji Italije, nakon čega on još idena usvajanje u Senat i to će biti posljednje, četvrto čitanje.
Rim, 20. listopada 2005. (Hina) - Zastupnički dom talijanskog parlamenta usvojio je u četvrtak glasovima stranaka većinskoga desnog centra ustavni zakon o federalizaciji Italije, nakon čega on još ide na usvajanje u Senat i to će biti posljednje, četvrto čitanje.

Zastupnički dom je sa 317 glasova "za", 234 "protiv" i pet suzdržanih (tražena većina je bila 307) usvojio danas zakon o decentralizaciji upravljanja državom. Ako zakon prođe i u Senatu, onda ustavne reforme moraju biti usvojene na referendumu.

"Riječ je o još jednoj važnoj pobjedi većine. Siguran sam da će Talijani kazati 'da' i na referendumu", rekao je predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi.

Čelnik oporbenog lijevog centra Romano Prodi kazao je kako je većinska koalicija zadala smrtni udarac Ustavu, te je najavio oštru borbu kako ustavne promjene ne bi prošle na referendumu. Berlusconi je optužio Prodija da najavljuje "građanski rat", na što je čelnik oporbe pozvao premijera da pažljivo čita tuđe govore.

"Neka Berlusconi ide pročitati na mojoj internet stranici što sam kazao i vidjet će kako ne postoji ni jedna riječ kojom se poziva na građanski rat", rekao je Prodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙