FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wal-Mart traži povećanje minimalne plaće u SAD-u

NEW YORK, 26. listopada 2005. (Hina/AFP) - Čelnik maloprodajnog gigantaWal-Marta, poznatog među američkim potrošačima po velikim popustima,zatražio je od američkog Kongresa povećanje savezne minimalne plaće,koja već godinama iznosi nešto iznad pet dolara po satu.
NEW YORK, 26. listopada 2005. (Hina/AFP) - Čelnik maloprodajnog giganta Wal-Marta, poznatog među američkim potrošačima po velikim popustima, zatražio je od američkog Kongresa povećanje savezne minimalne plaće, koja već godinama iznosi nešto iznad pet dolara po satu.

U govoru na godišnjoj skupštini analitičara kompanije, izvršni direktor Lee Scott rekao je da bi američki zastupnici trebali preuzeti "odgovornost" za povećanje minimalne plaće koju poduzeća zakonski trebaju isplaćivati američkim radnicima.

"Minimalna američka plaća od 5,15 dolara nije rasla gotovo jedno desetljeće i smatramo da je s vremenom zastarjela", kazao je Scott.

Wal-Mart, najveći američki poslodavac koji upošljava oko 1,7 milijun radnika, drži niske cijene, no također je često kritiziran zbog niskih plaća i niskih povlastica radnicima.

Scott je ocijenio da postoji "prostor za poboljšanje", ali i inzistirao da njegova kompanija ne zaslužuje ugled da loše plaća radnike. "Mi gotovo uvijek plaćamo bolje od konkurenata, no to se često previdi ili ignorira u javnim raspravama o Wal-Martu", rekao je.

Scott se usprotivio ideji o podjednakom rastu plaća radnika Wal-Marta, dodavši da bi to preduboko utjecalo na profit kompanije. "Prošle smo godine zaradili 10 milijardi dolara, pa kritičari tvrde da trebamo više platiti naše radnike. No pitate li bilo koga tko razumije matematiku, čak i neznatna korekcija plaća eliminira naše tanke profitne margine", kazao je.

Prošloga tjedna američki Senat odbacio je mjere povećanja minimalne plaće za jedan dolar i 10 centi na 6,25 dolara.

Demokrati u Kongresu tvrdili su da ono što je dobro za Wal-Mart trebalo bi biti dobro i za ostale poslodavce. "Ako Wal-Mart može progurati povećanje minimalne plaće, može i vodstvo Bijele kuće i Senat", kazao je tada demokratski senator Chuck Schumer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙