FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarni izbori odlučuju sudbinu argentinskog predsjednika Kirchnera

ZAGREB/BUENOS AIRES, 23. listopada 2005. (Hina) - Argentinci su unedjelju počeli glasovati na djelomičnim parlamentarnim izborima čijibi ishod trebao predsjedniku Nestoru Kirchneru dati ili uskratitipotporu za reforme te omogućiti završetak osamostaljenja odtradicionalno orijentiranog stranačkog kolege i prethodnika EduardaDuhaldea.
ZAGREB/BUENOS AIRES, 23. listopada 2005. (Hina) - Argentinci su u nedjelju počeli glasovati na djelomičnim parlamentarnim izborima čiji bi ishod trebao predsjedniku Nestoru Kirchneru dati ili uskratiti potporu za reforme te omogućiti završetak osamostaljenja od tradicionalno orijentiranog stranačkog kolege i prethodnika Eduarda Duhaldea.

Na biralištima otvorenima od 8 sati po mjesnom vremenu (13 po srednjoeueropskom) Argentinci biraju 127 zastupnika u Predstavnički dom od 254 mjesta, 24 senatora od ukupno 72 u Senatu te gotovo 400 predstavnika u razna lokalna tijela vlasti, javlja agencija France presse.

Kirchner, Argentinac koji je po majci hrvatskog podrijetla, i bivši predsjednik Duhalde vode bitku za prevlast unutar vrlo podijeljene vladajuće stranke peronista čak i preko vlastitih supruga: Cristine Kirchner i Hilde "Chiche" Duhalde koje se natječu za jedno mjesto u Senatu za pokrajinu Buenos Aires.

Proreformski orijentiran Kirchner pobijedio je 2003., s 22 posto glasova, što je dosad najslabiji rezultat u povijesti njegove zemlje, a uspjeh ima zahvaliti upravo potpori svoga prethodnika koji još uvijek kontrolira velik dio peronista.

No danas su peronisti rascjepkani što je dovelo do unutarnje borbe u kojoj se glavna bitka vodi između Kirchnera i Duhaldea, poglavito u Buenos Airesu koji s 40 posto glasova predstavlja najveću izbornu jedinicu u zemlji.

"Da se Stranka pravde držala ujedinjena, bili bi to izbori bez ikakvih upitnika, jer stranka ne bi imala mogućnosti izgubiti većinu koju uživa u oba doma Kongresa", kazao je politički analitičar Rosendo Franga za BBC na španjolskom jeziku.

No Kirchner želi osigurati vlastitu čvrstu bazu koja će podržati njegove reforme i omogućiti mu osamostaljenje od Duhaledea.

"S političkog motrišta, ovakav tip izbora u Argentini važan je jer propast vlade na izborima na polovici predsjedničkog mandata oslabljuje predsjednika za preostalo razdoblje" od dvije godine, upozorio je Fraga.

Većina anketa pokazuje da će Kirchnerovi kandidati dobiti velik postotak glasova i da će on sam poraziti Duhaldea. No Fraga drži da će Kirchner dobiti bitku ali ne i apsolutnu većinu, što bi bila Pirova pobjeda koja bi ga obvezala na pregovore s političkim sektorima. U tom bi se slučaju našao u paradoksalnoj situaciji s Kongresom koji je uglavnom peronistički ali čiji dijelovi surađuju s oporbom.

U izbornu utrku uključen je još jedan bivši predsjednik a to je Carlos Menem (75), za kojeg se vjeruje da će sigurno osvojiti mjesto u Senatu u svojoj pokrajini La Rioja (istok).

Nakon teške gospodarske krize iz 2001. godine Argentina već tri godine bilježi stalan rast što je i glavni razlog popularnosti peronista, no zemlja još uvijek živi u osjetljivoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji te unatoč službenim podacima nezaposlenost raste a indeksi nezaposlenosti i siromaštva još su uvijek visoki.

Kirchneru treba čvrst parlament koji će mu saveznički podržati ključne zakone od kojih neke zahtijeva i Međunarodni monetarni fond kao preduvjet za potpisivanje novog sporazuma.

No ako se oporbene stranke i dio peronista ujedine u protivljenju takvoj strategiji reformi i suradnje s MMF-om zadaća vlade neće se moći provesti.

Ako pak Kirchner uvjerljivo pobijedi i postigne savez s drugim sektorima peronista ili oporbenih stranaka, posao će mu biti mnogo lakši i dio njegove ekipe sigurno će početi pripremati njegov reizbor 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙