FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD se priprema na moguću epidemiju ptičje gripe

WASHINGTON,28. listopada(Hina) - Sjedinjene Države pripremaju plan zaborbu protiv moguće pandemije ptičje gripe i počinju stvarati zalihucjepiva protiv te bolesti.
WASHINGTON,28. listopada(Hina) - Sjedinjene Države pripremaju plan za borbu protiv moguće pandemije ptičje gripe i počinju stvarati zalihu cjepiva protiv te bolesti.

Plan, koji će uskoro biti objavljen, predviđa bolje otkrivanje slučajeva bolesti kao i pripremanje zaliha cjepiva i lijekova protiv ptičje gripe, rekao je u četvrtak u Washingtonu američki ministar zdravstva Michael Leavitt.

Leavitt je objavio da je dodijelio ugovor vrijedan 62,5 milijuna dolara američkoj tvrtki Chiron za proizvodnju cjepiva protiv virusa ptičje gripe H5N1 kako bi se stvorile nacionalne zalihe.

Francuskoj tvrtki Sanofi-Aventis ranije je dodijeljen ugovor od 100 milijuna dolara i već je u rujnu počela proizvodnju sličnog cjepiva.

Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon kojim se predviđa 8 milijardi dolara za pripreme protiv eventualne pandemije ptičje gripe.

Američka vlada očekuje da će stvoriti zalihu cjepiva dovoljnu za 20 milijuna ljudi, kao i lijekova protiv ptičje gripe za daljnih 20 milijuna.

Leavitt je rekao da su Sjedinjene Države već naručile 5 milijuna doza lijekova Tamiflu i Relenza, protuvirusnih lijekova koji mogu liječiti gripu ukoliko se brzo primijene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙