FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj optužio Miloševićeva svjedoka za laganje

DEN HAAG/ZAGREB, , 1. studenoga 2005. (Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice uutorak je na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjednikuSlobodanu Miloševiću optužio svjedoka obrane Vlatka Vukovića da lažekad kaže da ne zna za pokolj nad 70-ak albanskih civila počinjemkrajem ožujka 1999. u selu Bela Crkva kod Đakovice na Kosovu.
DEN HAAG/ZAGREB, , 1. studenoga 2005. (Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice u utorak je na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću optužio svjedoka obrane Vlatka Vukovića da laže kad kaže da ne zna za pokolj nad 70-ak albanskih civila počinjem krajem ožujka 1999. u selu Bela Crkva kod Đakovice na Kosovu.

Citirajući navode iz optužnice, tužitelj je kazao da su ujutro 25. ožujka 1999. srpske snage u okolici Bele Crkve ubile jednu 12-članu albansku obitelj, a zatim pobile 60 muškaraca koji su se tijekom napada, ubijanja i pljačke u selu sklonili ispod mosta nad obližnjim potokom.

Svjedok Vuković je potvrdio da je njegov bataljun iz sastava 549. Protuzračne brigade VJ, tog dana bio u selu Bela Crkva ali je ostao pri iskazu da se događaj opisan u optužnici uopće nije dogodio.

Tužitelj Nice suočio je svjedoka sa zapovjedi njegovog pretpostavljenog, generala Božidara Delića, da se "razbije i uništi" skupina albanskih terorista u Beloj Crkvi , no Vuković je ustvrdio da nikakva akcija nije provedena jer u tom selu nije bilo pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Nice je potom ispitivao Vukovića prema navodima iz njegovog ratnog dnevnika, no svjedok je uporno negirao vlastite zapise o "čišćenju" albanskih sela i kolonama Albanaca koje su se kretale prema granici.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih, nastavlja se u srijedu.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙