FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj Miloševićeve svjedoke nazvao "kriminalcima"

DEN HAAG/ZAGREB,4. listopada 2005.(Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice usrijedu je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY)više svjedoka obrane nazvao "kriminalcima" koji su krivotvorilidokumente o ubojstvu 40-ak kosovskih Albanaca u selu Račak 1999.,prikazujući civile, žrtve masovnog ubojstva, kao "teroriste" OVK.
DEN HAAG/ZAGREB,4. listopada 2005.(Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice u srijedu je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) više svjedoka obrane nazvao "kriminalcima" koji su krivotvorili dokumente o ubojstvu 40-ak kosovskih Albanaca u selu Račak 1999., prikazujući civile, žrtve masovnog ubojstva, kao "teroriste" OVK.

Na kraju trodnevnog ispitivanja lokalnog načelnika policije Bogoljuba Janićevića o događajima u Račku 15. siječnja 1999., tijekom kojeg je svjedok uporno negirao da je među ubijenima bilo civila, premda su među identificiranima bila i djeca i starci, tužitelj ga je nazvao kriminalcem i zatražio da poštuje žrtve.

Pored njega, kriminalcima i falsifikatorima nazvao je i prethodne Miloševićeve ključne svjedoke za Račak, bivšeg zamjenika ministra policije Srbije Obrada Stevanovića, patologa Dragana Jašovića i lokalnu istražnu sutkinju Danicu Marinković.

Pokolj civila koji su promatrači OESS otkrili u selu Račak 15. siječnja 1999. nakon akcije srpske vojske i policije, izazvao je ogorčenje međunarodne zajednice i doveo do vojne intervencije NATO-a kojom je zaustavljen rat na Kosovu.

U Miloševićevoj obrani od optužbi za ratne zločine na Kosovu, jednu od središnjih točaka predstavlja teza da je u Račku izvedena "legitimna policijska akcija protiv albanskih terorista", nakon koje su zapadni obavještajci, promatrači OESS-a i mediji inscenirali zločin kao opravdanje za intervenciju NATO-a.

Nice je danas završio s ispitivanjem Janićevića, a predsjedavajući sudac Patrick Robinson objavio je da se suđenje nastavlja 18. listopada, ne navodeći razloge za stanku u procesu idućega tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙