FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok o Velikoj Albaniji kao cilju OVK

DEN HAAG/ZAGREB,3. listopada(Hina) - Bogoljub Janićević, svjedok obranena haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku SlobodanuMiloševiću, tvrdio je u ponedjeljak da je cilj gerilaca OVK biopripojiti Kosovo i druga područja Velikoj Albaniji.
DEN HAAG/ZAGREB,3. listopada(Hina) - Bogoljub Janićević, svjedok obrane na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, tvrdio je u ponedjeljak da je cilj gerilaca OVK bio pripojiti Kosovo i druga područja Velikoj Albaniji.

"Cilj terorista bio je da se prvo Kosovo i Metohija a potom i dijelovi Makedonije, Crne Gore i Grčke pripoje Albaniji", rekao je svjedok Janićević, koji je u vrijeme rata na Kosovu bio načelnik policije u Uroševcu.

Po njegovim su riječima kosovski Albanci pri stupanju u redove Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) polagali prisegu "da će se boriti za oslobođenje i ujedinjenje svih okupiranih albanskih zemalja".

Svjedok Janićević negirao je da su srpska policija i vojska protjerivale Albance s Kosova, potvrđujući poznatu tezu Miloševićeve obrane da su bježali u strahu pred bombardiranjem NATO-a i slijedeći upute OVK.

Milošević je danas završio ispitivanje Janićevića, nakon čega je svjedoka preuzeo tužitelj Geoffrey Nice.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, od rujna 2004. pred Haškim sudom (ICTY) iznosi obranu od 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu devedesetih.

Za više od godinu dana Milošević je uspio ispitati samo četrdesetak svjedoka obrane, većinom vezanih uz ratna zbivanja na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙