FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj okrivio Miloševićevog svjedoka za prikrivanje zločina

DEN HAAG/ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Geoffrey Nice, tužitelj uprocesu koji se pred Haškim sudom (ICTY) vodi protiv bivšegjugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, u utorak jedokazivao da je svjedok obrane Bogoljub Janićević u siječnju 1999. kaonačelnik policije prikrivao zločin u kosovskom selu Račak.
DEN HAAG/ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Geoffrey Nice, tužitelj u procesu koji se pred Haškim sudom (ICTY) vodi protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, u utorak je dokazivao da je svjedok obrane Bogoljub Janićević u siječnju 1999. kao načelnik policije prikrivao zločin u kosovskom selu Račak.

Nice je Janićeviću predočio njegovo vlastito izviješće MUP-u nakon akcije u Račku 15. siječnja 1999., u kojem navodi da je ubijeno 60 "terorista", dok je idućeg dana pripadnicima Verifikacijske misije OESS-a govorio o samo 15 ubijenih.

Tužitelj je objasnio da je prvi podatak bio približno točan, dok je za brojku od ubijenih 15 rekao da je toliko ubijeno gerilaca OVK-a, te da su njihova tijela pronašli promatrači OESS-a.

Miloševića se tereti za ubojstvo 40 Albanaca u Račku, u zajedničkoj akciji Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije. Nakon otkrića tog masovnog pokolja donesena je odluka o operaciji NATO-a protiv SRJ.

Janićević je ostao pri svom iskazu da u toj akciji nije ubijen ni jedan civil već samo "teroristi", tvrdeći da u njoj vojska nije ni sudjelovala već samo srpska policija.

Tužitelj u srijedu nastavlja protuispitivanje Janićevića, nakon čega će Milošević izvesti novog svjedoka obrane.

Bivšem predsjedniku Srbije i SRJ u Den Haagu se sudi već tri i pol godine, zbog genocida u BiH i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙