FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloševićev general tvrdi da protiv Albanaca nije korišteno zrakoplovstvo

DEN HAAG/ZAGREB, 31. listopada 2005.(Hina) - Na haškom suđenju bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak jetužitelj dodatno ispitivao svjedoka Miloša Đošana, umirovljenoggenerala Vojske Jugoslavije (VJ), koji je 1999. zapovijedao garnizonomVJ u Đakovici.
DEN HAAG/ZAGREB, 31. listopada 2005.(Hina) - Na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak je tužitelj dodatno ispitivao svjedoka Miloša Đošana, umirovljenog generala Vojske Jugoslavije (VJ), koji je 1999. zapovijedao garnizonom VJ u Đakovici.

General Đošan zanijekao je navode tužitelja Geoffreya Nicea da je Ratno zrakoplovstvo SRJ u travnju 1999. bombardiralo albansko selo Nogavac, kod Đakovice, pri čemu je ubijeno više od 100 civila.

Borbeni zrakoplovi VJ u to vrijeme nisu mogli uzlijetati zbog zračne nadmoći NATO-a, ustvrdio je Đošan, u to vrijeme zapovjednik brigade protuzračne obrane u Đakovici.

Zračni udari NATO-a na SRJ trajali su od 24. ožujka do sredine lipnja 1999. godine. Tužitelj Nice je navod o bombardiranju Nogavca citirao iz knjige "Kako viđeno, tako rečeno" beogradskog Fonda za humanitarno pravo, na koju se u posljednje vrijeme poziva češće nego na optužnicu.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson, kazao je nakon stanke da navod o bombardiranju sela Nogavac nije pronašao u optužnici, što je tužitelja prisililo da ga u cijelosti povuče.

Tužitelj je kasnije ispitivao Đošana o ratnom dnevniku njegove brigade, posebno o opisanim "akcijama čišćenja" u dolini Caragoj travnja 1999., no svjedok je inzistirao da se isključivo radilo o antiterorističkim akcijama, a ne etničkom čišćenju Albanaca.

Milošević je nakon toga dovršio dodatno ispitivanje svjedoka Vlatka Vukovića, koji je 1999. zapovijedao bataljunom VJ na Kosovu, a u utorak će izvesti svog novog 42. svjedoka obrane.

Miloševiću se od početka 2002. u Den Haagu sudi za genocid u BiH i ratne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 1990-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙