FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praški sud: Katedrala Sv. Vida pripada Katoličkoj crkvi

PRAG, 25. listopada 2005. (Hina/AP) - Sud u Pragu presudio je u utorakda čuvena praška katedrala Sv. Vida, koja se nalazi unutar kraljevskogdvorca na Hradčanima, pripada Katoličkoj crkvi, izvijestila je češkanovinska agencija ČTK.
PRAG, 25. listopada 2005. (Hina/AP) - Sud u Pragu presudio je u utorak da čuvena praška katedrala Sv. Vida, koja se nalazi unutar kraljevskog dvorca na Hradčanima, pripada Katoličkoj crkvi, izvijestila je češka novinska agencija ČTK.

ČTK je izvijestio da je sud presudio da gotička katedrala i susjedne zgrade pripadaju crkvi jer crkva nikada nije izgubila prava na njih.

Katolička je crkva katedralom izgrađenom u 14. stoljeću upravljala više od 600 godina dok 1954. godine češka Komunistička partija nije upravljanje katedralom prebacila na Praški dvorac.

Prebacivanje upravljanja međutim nije ispravno registrirano, a spor između crkve i države počeo je prije 13 godina kada je crkva zatražila da je se upiše kao vlasnika.

Presudom suda iz 1994. godine katedrala je predana crkvi no prizivni je sud odbacio tu presudu, a viši sud naložio novo suđenje. Odvjetnica koja je zastupala državu odmah je u utorak uložila priziv na presudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙