FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjev Blairu za odštetu zbog izručenja slovenskih domobrana Titu

LONDON/LJUBLJANA, 30. listopada 2005.(Hina) - Dva Britanca napisala suknjigu o slovenskim domobranima koji su u svibnju 1945. iz logora uAustriji vraćeni jedinicama Josipa Broza Tita i ubijeni, a u pismupremijeru Tonyju Blairu predložili su da Velika Britanija kaoodgovorna za njihovu repatrijaciju službeno prizna taj čin i isplatiodštetu.
LONDON/LJUBLJANA, 30. listopada 2005.(Hina) - Dva Britanca napisala su knjigu o slovenskim domobranima koji su u svibnju 1945. iz logora u Austriji vraćeni jedinicama Josipa Broza Tita i ubijeni, a u pismu premijeru Tonyju Blairu predložili su da Velika Britanija kao odgovorna za njihovu repatrijaciju službeno prizna taj čin i isplati odštetu.

Britanski izdavač I.B. Turis objavio je ovog tjedna knjigu pod naslovom "Slovenia 1945: Memories of Death and Survival", koju su napisali John Corsellis i Marcus Ferrar.

Oni u njoj opisuju sudbinu oko 18.000 slovenskih domobrana koji su se nakon Drugog svjetskog rata pred naletom slovenskih partizana i Titovih jedinica, zajedno s drugim pripadnicima "poraženih vojski" s područja bivše Jugoslavije, povukli u južnu Austriju, gdje su bili smješteni u britanske vojne logore.

Više od 12.000 slovenskih domobrana vraćeno je u Sloveniju i ubijeno. Ostali su emigrirali u zapadnoeuropske i prekomorske države, najviše u Argentinu.

Corselis je živi svjedok spomenute repatrijacije jer je u svibnju 1945. kad je do nje došlo djelovao u sanitetskoj postrojbi britanske vojske u Koruškoj, dok je Ferrar bivši dopisnik agencije Reuters iz istočnoeuropskih država.

Corsellis i Ferrar uputili su povodom 50. obljetnice repatrijacije slovenskih izbjeglica i domobrana iz Koruške pismo britanskom premijeru Tonyju Blairu i ministru vanjskih poslova Jacku Strawu u kojemu im predlažu da se Britanija ispriča Sloveniji za repatrijaciju slovenskih domobrana koja ih je odvela u smrt, te da za taj neopravdani čin isplati odštetu.

Corsellis i Ferrar podsjećaju da su se zapadne zemlje ispričale BiH zbog onoga što su dopustile nakon pada Srebrenice 1995. godine u ruke bosanskih Srba. Tvrde da su pripadnici Crvenog križa i britanski bolničari 1945. svojim protestom zaustavili akciju vraćanja izbjeglica.

Uz svjedočenja sudionika izbjegličke drame i povratka u Jugoslaviju, autori u knjizi opisuju i novi život slovenskih izbjeglica u dijaspori nastaloj nakon rata, te njenim istaknutim članovima i potomcima. Opisana je i karijera sadašnjeg ministra financija Andreja Bajuka, te dvojice katoličkih kardinala - Frenceta Rodeta i Alojzija Ambrožiča, koji su rođeni u "domobranskim" obiteljima koje su 1945. emigrirale iz Jugoslavije.

Ferrar je rekao da u knjigu nije uključena priča o ocu sadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše jer za nju nisu znali.

Janša u svojoj memoarskoj knjizi opisuje da se njegov otac 1945. kao maloljetnik, na savjet roditelja pridružio domobranskoj vojsci u povlačenju prema Austriji, te bi završio u jednoj jami u Kočevskom rogu, gdje su se vršila pogubljenja članova neprijateljskih vojski, ali se čudom spasio i ostao živ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙