FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Sastanak pravosudnih stručnjaka BiH, RH i SCG

MOSTAR, 19. listopada 2005. (Hina) - U Mostaru je u srijedu, izazatvorenih vrata, počeo dvodnevni skup pravosudnih stručnjaka iz BiH,Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore na kojem se raspravlja oregionalnoj suradnji triju zemalja u procesuiranju ratnih zločina. Tomskupu, koji organiziraju misije OESS-a u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, usuradnji s Državnim sudom BiH, nazočni su i predsjednica Državnog sudaBiH Medžida Kreso i državni odvjetnik Republike Hrvatske MladenBajić.
MOSTAR, 19. listopada 2005. (Hina) - U Mostaru je u srijedu, iza zatvorenih vrata, počeo dvodnevni skup pravosudnih stručnjaka iz BiH, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore na kojem se raspravlja o regionalnoj suradnji triju zemalja u procesuiranju ratnih zločina. Tom skupu, koji organiziraju misije OESS-a u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, u suradnji s Državnim sudom BiH, nazočni su i predsjednica Državnog suda BiH Medžida Kreso i državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić.

"Prvog dana ovog skupa posebice se raspravljalo o unapređenju izravne komunikacije pravosudnih tijela BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore u vezi sa sudskim procesima o ratnim zločinima", izjavila je za HINA-u predsjednica Prizivnog (apelacijskog) odjela za ratne zločine Državnog suda BiH Azra Miletić. Po njezinim riječima razmatrane su mogućnosti saslušavanja svjedoka putem video linkova, jer su mnogi očevici ili žrtve zločina rasuti diljem svijeta i nisu u mogućnosti ili ne žele fizički svjedočiti u sudovima tih triju zemalja.

"U današnjim raspravama spomenut je i slučaj Ante Jelavića, koji je nedavno u BiH nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, a sada se nalazi u Hrvatskoj. Jelavić je spomenut zbog problema dvojnog državljanstva", rekla je Azra Miletić. Ona je istaknula da se sada postavlja pitanje kako će Jelavić izvršiti kaznu kad mu bude donesena pravomoćna presuda, jer je Jelavić državljanin i Republike Hrvatske po čijem Ustavu nije obvezno izručivati svoje državljane. Po njezinim riječima "slučaj Jelavić" je potaknuo diskusiju jer bi se slični problemi dvojnog državljanstva mogli pojaviti i u mnogim drugim sudskim predmetima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori.

Državni odvjetnik Republike Hrvatske Bajić odbio je dati izjavu o svojem sudjelovanju na mostarskom skupu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙