FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD protiv stvaranja tri entiteta u BiH - veleposlanik

MOSTAR, , 26. listopada 2005. (Hina) - Veleposlanik SjedinjenihAmeričkih Država u BiH Douglas McElhaney odbacio je mogućnoststvaranja trećeg entiteta u BiH, za čiju se uspostavu nedavno u javnimistupima zauzelo više dužnosnika HDZ BiH.
MOSTAR, , 26. listopada 2005. (Hina) - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Douglas McElhaney odbacio je mogućnost stvaranja trećeg entiteta u BiH, za čiju se uspostavu nedavno u javnim istupima zauzelo više dužnosnika HDZ BiH.

Veleposlanik McElhaney rekao je, u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od srijede, kako u predstojećim ustavnim reformama u BiH stvaranje trećeg entiteta uopće nije predmet pregovora. "To bi bio korak u suprotnom smjeru, a ne u smjeru stvaranja moderne države. Uostalom, ne znam kako bismo stvorili treći entitet. Područja i ljudi su pomiješani i to pokreće mnoga pitanja koja su se pokušala riješiti u Daytonu", rekao je McElhaney.

Boraveći nedavno u BiH bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i aktualni savjetnik Hrvatske stranke prava (HSP) Mate Granić također se otvoreno usprotivio uspostavi trećeg entiteta, rekavši kako je zagovaranje trećeg entiteta "kukavičje jaje" kojim se učvršćuje postojanje Republike Srpske. Granić je također upozorio i na opasnost stvaranja tri entiteta u BiH jer bi u tom slučaju, po njegovim riječima, Bošnjaci tražili izlazak na jadransku obalu u Neumu, a također bi zahtijevali i preuzimanje Stolca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙