FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: ljudska prava u Afganistanu i dalje se teško krše

KABUL, 28. listopada 2005. (Hina) - Ljudska prava i dalje se navelikokrše u Afganistanu gdje se nastavlja praksa ubojstva iz časti, prisilnih brakova, eksploatacije žena i djece koja se mobiliziraju umilicije, a zloporabe čine katkad i vojnici međunarodne koalicije,upozoravaju Ujedinjeni narodi.
KABUL, 28. listopada 2005. (Hina) - Ljudska prava i dalje se naveliko krše u Afganistanu gdje se nastavlja praksa ubojstva iz časti, prisilnih brakova, eksploatacije žena i djece koja se mobiliziraju u milicije, a zloporabe čine katkad i vojnici međunarodne koalicije, upozoravaju Ujedinjeni narodi.

"Iako je Afganistan završio proces političke tranzicije" parlamentarnim izborima u rujnu, četiri godine nakon rušenja talibanskog režima "stanje ljudskih prava u toj zemlji i dalje ozbiljno zabrinjava", piše u izvješću visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour.

Glavni su tome razlozi "manjak sigurnosti i slabost države, poglavito slabost pravosudnog sustava", piše na internetskoj stranici UN-a.

Narod Afganistana žrtva je pobune protiv vlade koju provode talibani koji su ojačali 2005., ali i zapovjednici lokalnih milicija i bivši ratni vođe, piše UN te upozorava da zloporabe najviše pogađaju "žene, djecu, invalide, izbjeglice", koji ionako žive u dramatičnim uvjetima.

Sedmogodišnje djevojčice prisiljene su udati se za starije muškarce kako bi riješile obiteljske sukobe, platile zločine ili novčane dugove a mnoge su obećane pri rođenju kako bi izbjegle sudbinu silovanja i izopćenja. O drugorazrednoj sudbini ženske egzistencije govori i to da često odlaze u zatvor odslužiti kaznu umjesto supruga koji je počinio zločin.

Velik broj djece i dalje ne pohađa školu, piše UN i upozorava da iako je 4756 djece vojnika demobilizirano 2001., pojava nanovo jača na jugu zemlje gdje talibani katakad i silom novače dječake.

Unatoč napretku u Afganistanu je i dalje na snazi tradicionalna plemenska pravde, ističe Arbour izražavajući zabrinutost zbog nekažanjavanja zločina koje su počinile sukobljene milicije od kraja sedamdesetih do pada talibanskog režima 2001.

Naime, mnogi bivši vojni zapovjednici izabrani su u parlament i mogli bi izglasati zakon o amnestiji za zločine iz prošlosti, upozorava UN pozivajući se na analize stranih promatrača u Kabulu.

Povjerenica Arbour ističe da "ljudska prava krše i vojnici međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom" aludirajući na mučenja i ubojstva afganistanskih zatvorenika za što su odgovorni američki vojnici, a o čemu je pisao međunarodni tisak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙