FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: završilo ispitivanje svjedoka iz Srbije i Crne Gore

SPLIT, 27. listopada 2005.(Hina) - Svjedočenjem bivših pripadnika JNAMiroslava Petrovića i Darka Milijanovića, zatvorenika Vojno-istražnogcentra Lore 1992., završilo je ispitivanje svjedoka iz Srbije i CrneGore u postupku protiv osmorice bivših vojnih policajaca optuženih zaratni zločin nad civilima u Lori.
SPLIT, 27. listopada 2005.(Hina) - Svjedočenjem bivših pripadnika JNA Miroslava Petrovića i Darka Milijanovića, zatvorenika Vojno-istražnog centra Lore 1992., završilo je ispitivanje svjedoka iz Srbije i Crne Gore u postupku protiv osmorice bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori.

Bivši kapetan prve klase JNA Miroslav Petrović, zarobljen u okolici Mostara u lipnju 1992., doveden je i zatvoren u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu. Za dvomjesečna zarobljeništva, do zamjene u Remetama 14. kolovoza, kako je rekao, doživio je okrutna mučenja i zlostavljanja.

Osim premlaćivanja i spajanja na induktorski telefon Petrović je kao naročito okrutnu metodu zlostavljanja naveo "prženje zatočenika na suncu", nakon čega je, po njegovim riječima, premlaćen "tako da mu je od udaraca oguljena koža". Svjedok je rekao da su ih gole na suncu, pošto su im dali da popiju čašu slane vode, držali i nekoliko sati, okrećući ih svakih pola sata da se "dobro ispeku sa svih strana".

Predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković upozorila je svjedoka da se njegov današnji iskaz razlikuje od prijašnjih pred srbijanskim pravosudnim tijelima, na što je svjedok rekao da se ne sjeća što je tada govorio.

Prepoznao je svu četvoricu optuženika koji nazoče suđenju, no nije se mogao sjetiti njihovih imena. Pokazujući o kome je riječ, kazao je da su ga najviše tukli Ante Gudić i Anđelko Botić, a Tonći Vrkić i Davor Banić tukli su druge zatvorenike. Banić ga je, kako je rekao, jednom udario tako da je pao u nesvijest.

Optuženici i njihovi branitelji prigovorili su na iskaze svjedoka, jer je iz evidencije stražara u Lori vidljivo da Gudić i Botić nisu cijelo vrijeme bili na dužnosti u zatvoru, kako je svjedok izjavio, a da Banić uopće nije nikada bio na stražarskoj dužnosti.

Darko Milijanović, bivši vojnik postrojbe JNA koja se hrvatskim snagama predala kod Gabele, izjavio je da su ga u Lori mučili optuženici Gudić i Botić. Kad ga je obrana upozorila da je u iskazu pred sudom u Beogradu izjavio da ga je mučio stanoviti "Nacist", odnosno osoba s tim nadimkom, svjedok je rekao da to nije izjavio, t.j. da se ne sjeća nikakva "Nacista".

Optuženi Gudić je uložio prigovor, pozvavši se na rješenje Vrhovnog suda u kojemu se navodi da u vrijeme Milijanovićeva zatočeništva u Lori nije bio na dužnosti stražara.

Suđenje se nastavlja 7. studenoga ispitivanjem prije pozvanih svjedoka koji se suđenju nisu odazvali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙