FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članice NATO-a razmatraju opcije oko svoje uloge u Afganistanu

KABUL, 1. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Članice NATO-a razmatrajuopcije za rješavanje razlika oko uloge svojih snaga u Afganistanu uvrijeme dok je Sjevernoatlantski savez sve bliži preuzimanju stranihvojnih operacija u toj zemlji, rekao je u subotu visoki dužnosnikNATO-a u Kabulu.
KABUL, 1. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Članice NATO-a razmatraju opcije za rješavanje razlika oko uloge svojih snaga u Afganistanu u vrijeme dok je Sjevernoatlantski savez sve bliži preuzimanju stranih vojnih operacija u toj zemlji, rekao je u subotu visoki dužnosnik NATO-a u Kabulu.

Vojnici SAD-a predstavljaju dvije trećine stranih snaga u Afganistanu i Amerika razmatra smanjivanje broja svojih vojnika u toj zemlji zbog situacije u Iraku. Sjedinjene Države pokušavaju nagovoriti europske saveznice da preuzmu na sebe više tereta u borbi protiv talibanskih pobunjenika.

NATO trenutačno predvodi odvojenu mirovnu operaciju u Afganistanu, ISAF, koja ima 12.500 vojnika.

Na sastanku NATO-a prošlog mjeseca Francuska i Španjolska inzistirale su da dvije misije moraju ostati odvojene s različitim lancima zapovjedništva, a Njemačka je rekla da ne bi željela izložiti svoje vojnike većoj opasnosti povezivanjem dvaju mandata.

Najviši civilni predstavnik NATO-a u Kabulu, Hikmet Cetin, rekao je da su se članice u načelu složile da postoji potreba za "sinergijom", odnosno jednim zapovjedništvom dvaju snaga i da će to postati neizbježno s daljnjim širenjem NATO-ovih snaga na jug zemlje iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙