FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan i NATO optimistični u pogledu širenja operacija

KABUL, 6. listopada 2005. (Hina/AP) - Afganistanski predsjednik HamidKarzai i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nadaju se da ćesavez izgladiti probleme koji se javljaju zbog planiranog širenjamisije na jug zemlje.
KABUL, 6. listopada 2005. (Hina/AP) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nadaju se da će savez izgladiti probleme koji se javljaju zbog planiranog širenja misije na jug zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s afganistanskim predsjednikom, glavni tajnik NATO-a rekao je kako Savez vjeruje da će riješiti problem djelovanja usporedno uz koalicijske snage pod američkim vodstvom.

Karzai je rekao da će NATO "imati dovoljno snaga za borbu protiv terorizma", ali da će u borbi protiv droge biti samo potpora afganistanskoj vladi.

NATO, čije se mirovne snage trenutačno nalaze na stabilnijem sjeveru i zapadu Afganistana, namjerava poslati još 6000 vojnika koji će imati stroža pravila za uspostavu sigurnosti na jugu zemlje gdje su aktivni talibani i al Qaeda.

Francuska, Njemačka i Španjolska, uz još neke europske saveznike, ustrajali su na tome da se NATO ne miješa u operacije suzbijanja pobune, za što su trenutačno zadužene koalcijske snage pod američkim vodstvom koje imaju 20.000 vojnika. Oni tvrde da bi te dvije misije morale ostati razdvojene, no NATO-ovi stručnjaci razrađuju plan spajanja dviju misija pod jedno, NATO-ovo, zapovjedništvo.

"Kristalno je jasno da nam je potrebna bolja povezanost kako bismo izbjegli sukob dviju operacija", rekao je De Hoop Scheffer.

"Na jugu još postoji potreba za gušenjem pobune", rekao je glavni tajnik NATO-a novinarima okupljenim u kabulskoj predsjedničkoj palači. "Optimističan sam u pogledu postizanja konsenzusa o pravilima angažmana."

Što se tiče suzbijanja trgovine drogom, Karzai je rekao da će te operacije voditi njegova vlada uz pomoć NATO-a, bude li potrebno.

Prema procjenama Afganistan proizvodi gotovo 90 posto opijuma u svijetu, a većina dolazi s juga zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙