FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Shalom: Iran želi doći do nuklearne bombe da uništi Izrael

PARIZ, 27. listopada 2005. (Hina/DPA) - Iran razvija nuklearnu bombukako bi uništio Izrael, rekao je u četvrtak u Parizu izraelskiministar vanjskih poslova Sylvan Shalom i pozvao međunarodnu zajednicuda to zaustavi.
PARIZ, 27. listopada 2005. (Hina/DPA) - Iran razvija nuklearnu bombu kako bi uništio Izrael, rekao je u četvrtak u Parizu izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom i pozvao međunarodnu zajednicu da to zaustavi.

"Znamo da Iranci pokušavaju razviti nuklearnu bombu kako bi uništili izraelsku državu", rekao je Shalom novinarima nakon razgovora s njegovim francuskim kolegom Phillipeom Douste-Balzyem. "Vrijeme je da se međunarodna zajednica dogovori i to zaustavi", rekao je Shalom.

Shalomovi komentari dolaze dan nakon izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da Izrael mora biti "izbrisan sa zemljovida".

Shalom je ustvrdio da bi Teheran mogao biti samo šest mjeseci daleko od posjedovanja nuklearne bombe i dodao da je Iran razvio rakete "dometa 45000 kilometara" te da će moći gađati europske prijestolnice kao i Izrael.

"Iran je postao prijetnja ne samo Izraelu nego i globalnoj sigurnosti i miru", ocijenio je Shalom i rekao da "pitanje Irana treba biti izneseno pred Vijeće sigurnosti što je prije moguće".

Shalom je zemlje koji nisu za to da se Teheran izloži pritisku optužio da "Iranu daju dragocjeno vrijeme da nastavi sa svojim procesom obogaćivanja urana".

Douste-Blazy je Ahmadinedžadove komentare nazvao "zaprepašćujućim i neprihvatljivim". Francuska je vlada prethodno u četvrtak pozvala iranskog veleposlanika u Parizu kako bi prigovorila na Ahmadinedžadovu izjavu.

Iranskog veleposlanika "podsjetilo se da se pravo Izraela na postojanje ne može osporiti" i da "izraelsko-palestinski sukob ne može biti izlika da se u pitanje dovede to temeljno pravo", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙