FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA traži uspostavu zone na Bliskom istoku bez nuklearnog oružja

BEČ, 30. rujna 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomskuenergiju (IAEA) u petak je u Beču u rezoluciji koja smjera na Izrael,ali ga izrijekom ne spominje, ponovno zatražila da se na Bliskomistoku uspostavi zona bez nuklearnog oružja.
BEČ, 30. rujna 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u petak je u Beču u rezoluciji koja smjera na Izrael, ali ga izrijekom ne spominje, ponovno zatražila da se na Bliskom istoku uspostavi zona bez nuklearnog oružja.

Rezolucija koju je predložio Egipat, a prihvatilo 139 zemalja IAEA-e na temelju konsenzusa, "obvezuje sve strane koje su izravno uključene da ozbiljno razmisle o poduzimanju praktičnih i primjerenih koraka" radi "uspostave zone bez nuklearnog oružja" na tom području.

Tekst koji je prihvaćen posljednjeg dana zasjedanja opće skupštine agencije "poziva" usto "zainteresirane zemlje da prihvate međunarodne propise o neširenju, napose Ugovor o neširenju (TNP)" za čiju je provedbu zadužena Atomska agencija.

U tekstu se izrijekom ne spominje Izrael, jedina država na tom području koja, po mišljenju stručnjaka, posjeduje atomsko oružje, što ovaj nije ni potvrdio ni opovrgnuo i nije potpisnik TNP-a.

Izraelska država je, kao i dosad, pristala odobriti tekst ukoliko arapske zemlje povuku prijedlog rezolucije kojom osuđuju "nuklearne kapacitete i prijetnje Izraela".

Arapske države ne mogu prihvatiti da Iran, koji je potpisnik TNP-a i njegova dodatnog protokola, osuđuju zbog navodnog vojnog nuklearnog programa, dok Izrael izmiče bilo kakvu nadzoru IAEA-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙