FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU3 ujedinjene prema iranskom nuklearnom pitanju

BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europa i SjedinjeneDržave moraju, pred pokušajima službenog Teherana da ih podijeli,ostati ujedinjene prema iranskim nuklearnim ambicijama, izjavio je uponedjeljak dužnosnik State Departmenta zadužen za Europu i EuroazijuKurt Volker.
BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europa i Sjedinjene Države moraju, pred pokušajima službenog Teherana da ih podijeli, ostati ujedinjene prema iranskim nuklearnim ambicijama, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik State Departmenta zadužen za Europu i Euroaziju Kurt Volker.

Volker je izjavio kako je bitno da se Njemačka, Francuska i Velika Britanija - poznatije kao EU3 skupina - i Sjedinjene Države drže zajedno prema Iranu.

"Mislim da su Iranci jako angažirani u pokušajima da postignu podijeljenost između SAD-a i EU3 ili unutar EU3", rekao je Volker.

"Mislim da je jako važno da reagiramo zajednički kako bi bilo jasno što očekujemo od Iranaca. To zapravo i radimo", dodao je.

SAD i EU pripremile su teren za guvernersko vijeće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pošalju Iran pred Vijeće sigurnosti UN-a sljedeći mjesec zbog mogućih sankcija zbog iranskog kršenja međunarodnih obveza.

SAD i Europa tvrde kako Iran proizvodi atomsko gorivo za nuklearno oružje, ali Teheran ističe kako je njegov nuklearni program namijenjen isključivo za proizvodnju električne energije.

"Iranci znaju što moraju činiti. To nije tajna. Mi to ne radimo privatno nego dosta javno. U međuvremenu nećemo se dati smesti ili podijeliti manjim koracima ili polukoracima kojima se isprobava naše stajalište", rekao je Volker..

Iran je istodobno ublažio svoje stajalište ističući kako su pregovori o nuklearnom programu strateški izbor Teherana.

"Pregovori su strateški izbor Irana u nuklearnim pitanjima i mislimo da osim pregovora nema drugog puta", rekao je Ali Agha Mohammadi, glasnogovornik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti zadužen za nuklearna pitanja.

Već nekoliko dana iranski i europski dužnosnici inzistiraju na tome da se pregovori moraju obnoviti prije idućeg sastanka guvernerskog vijeća IAEA-e koji je predviđen za studeni a koji bi trebao odlučiti o slanju iranskog slučaja pred Vijeće sigurnosti UN-a.

"Iranski je cilj transparentnost njegova nuklearnog dosijea, a druge zemlje tvrde kako žele ukloniti svoju zabrinutost vezanu za iranski nuklearni program putem pregovora tako da su jedino rješenje da se ostvare ti ciljevi pregovori", rekao je Agha Mohammadi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙