FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na izjavu iranskog predsjednika o Izraelu

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Svjetski čelnici nastavljaju učetvrtak osuđivati izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je dan ranije, na konferenciji nazvanoj "Svijet bez cionizma",izjavio da "Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte", prenosesvjetske agencije.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Svjetski čelnici nastavljaju u četvrtak osuđivati izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je dan ranije, na konferenciji nazvanoj "Svijet bez cionizma", izjavio da "Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte", prenose svjetske agencije.

Prve reakcije na izjavu iranskog predsjednika stigle su već u srijedu navečer iz Bijele kuće čiji je glasnogovornik kazao da službeni Washington ozbiljno shvaća takve izjave, a službeni je Pariz odmah pozvao iranskog veleposlanika kako bi zatražio "objašnjenje".

U četvrtak su strogu osudu izrekli i čelnici zemalja članica Europske unije okupljeni na neformalnom summitu blizu Hampton Courta.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy osudio je u četvrtak iranski komentar naglasivši da "izraelsko-palestinski sukob ne smije biti izgovor da se dovodi u pitanje temeljno pravo Izraela na postojanje", prenosi američka mreža CNN.

Potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres nazvao je u četvrtak skandaloznom tu izjavu kakva se nije čula od uspostave Ujedinjenih naroda 1945. godine i ocijenio da za državu koja ima takve stavove "nema mjesta u UN-u".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je u četvrtak izjavu "neprihvatljivom" ocijenivši da ona pruža "dodatni argument" za slanje iranskog nuklearnog pitanja pred Vijeće sigurnosti UN-a.

Lavrov je rekao da je Moskva povukla svog veleposlanika u Iranu na konzultacije.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean McCormak kazao je da se "počinju sagledavati istinska stajališta tog (iranskog) režima što pojačava zabrinutost SAD-a i međunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog pitanja".

O nuklearnoj prijetnji progovorila je i Kanada.

"Ne možemo tolerirati komentare takve mržnje, takav antisemitizam, takvu netrpeljivost. Ovi komentari najviše zabrinjavaju s ozbirom da znamo za iranske nuklearne ambicije", rekao je kanadski ministar vanjskih poslova Pierre Pettigrew.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da su iranski komentari "duboko zabrinjavajući i bolesni" te također najavilo pozivanje na konzultacije svoga veleposlanika u Iranu.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Dan Gillerman drži da "Iran više nije prijetnja Izraelu" te je kazao "Iran je globalna prijetnja" i pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje.

Ahmadinedžad svoju je ocjenu iznio uoči Dana Jeruzalema, koji se obilježava u petak i u vrijeme mjesec dana dugog prosvjeda protiv Izraela. Njegove izjave podupro je i visoki vjerski vođa ajatolah Nori Madani u pisanoj izjavi kazavši da je zadaća muslimana istrgnuti Palestince iz izraelskog stiska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙