FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Francuska upozoravaju Iran zbog nuklearnog programa

PARIZ, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države iFrancuska izvršile su u petak novi pritisak na Iran da se vrati napregovore o svojem nuklearnom programu, ponovno zaprijetivši da bi usuprotnom pitanje moglo biti proslijeđeno Vijeću sigurnosti UN-a.
PARIZ, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države i Francuska izvršile su u petak novi pritisak na Iran da se vrati na pregovore o svojem nuklearnom programu, ponovno zaprijetivši da bi u suprotnom pitanje moglo biti proslijeđeno Vijeću sigurnosti UN-a.

"Nadamo se da će se Iranci vratiti za stol... no jasno je da je Vijeće sigurnosti i dalje opcija", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice novinarima u Parizu nakon razgovora s najvišim francuskim dužnosnicima.

"Iranci se moraju uključiti u pregovore i vratiti povjerenje međunarodne zajednice da ne pokušavaju izraditi nuklearno oružje", rekla je Rice, stojeći pokraj francuskog ministra vanjskih poslova Philippea Douste-Blazyja.

Rice je razgovarala i s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom s kojim se složila da perspektiva Irana s nuklearnim oružjem "nije prihvatljiva".

Američka državna tajnica sastaje se ovoga tjedna s britanskim, francuskim i ruskim čelnicima kako bi pokušali dogovoriti zajedničku strategiju o tome kako zaustaviti iranski nuklearni program.

Nada se također da će prikupiti potporu za prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a, koje mu može uvesti sankcije, nakon što je tu mogućnost podržala i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), no bez određivanja datuma.

Pregovori Velike Britanije, Francuske i Njemačke s Iranom propali su u kolovozu.

Teheran je u utorak naznačio da je spreman vratiti se pregovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙