FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprava o slunjskom vježbalištu: prihvaćenim zaključcima obvezan monitoring

KARLOVAC, 27. listopada 2005. (Hina) - Karlovačka Županijska skupštinadanas je nakon višesatne polemične rasprave o slunjskom Vojnomvježbalištu "Eugen Kvaternik", bez i jednog glasa protiv, prihvatilazaključke koje su predložili Poglavarstvo i Odbor za prostornouređenje i zaštitu okoliša, jer se zaključcima predviđa obvezanmonitoring u korištenju Vojnog vježbališta.
KARLOVAC, 27. listopada 2005. (Hina) - Karlovačka Županijska skupština danas je nakon višesatne polemične rasprave o slunjskom Vojnom vježbalištu "Eugen Kvaternik", bez i jednog glasa protiv, prihvatila zaključke koje su predložili Poglavarstvo i Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, jer se zaključcima predviđa obvezan monitoring u korištenju Vojnog vježbališta.

Zaključcima se od Sabora i nadležnih ministarstava traži i stalna renta za općine i gradove koji zbog Vojnog vježbališta nemaju koristi ni od sječe šuma, ni mogućnost turističkog razvoja u neposrednoj blizini.

Pomoćnik ministra obrane Ivica Bačić, obraćajući se vijećnicima, rekao je da MORH "obavlja ozbiljne pripreme da se dislocira uništavalište ubojitih sredstava jer je upravo ono zbog buke i vibracija najveće opterećenje za stanovništvo i okoliš".

Stalni monitoring vježbališta, koji je Ministarstvo zaštite okoliša uspostavilo 13. listopada i koji se financira iz državnog proračuna, provodi se nevezano uz Memorandum Vlade RH i Europskog zapovjedništva SAD-a o korištenju vježbališta (za vojne vježbe američke vojske), rekao je pomoćnik ministra Bačić.

Naša je obveza, u sklopu Partnerstva za mir, ispunjavanje mnogih partnerskih ciljeva, među kojima je ISO standard 14.000 o zaštiti okoliša, dodao je Bačić. Kako je istaknuo, "izmještanje Vojnog vježbališta na neko drugo područje u RH ne dolazi u obzir" jer bi to stajalo milijardu dolara.

Bačić je odbacio nagađanja da bi strane postrojbe mogle koristiti streljivo s "osiromašenim uranom ili neka kemijsko-biološka sredstva jer takva sredstva ne mogu proći ni hrvatsku granicu, a kamoli doći na vježbalište". Korištenje poligona za strane vojne postrojbe "nije besplatno", već se provodi po načelu reciprociteta, što znači da i postrojbe Hrvatske vojske koriste strana vježbališta i druge objekte bez naknade, rekao je.

Darko Šantić (HNS) smatra da je odgađanjem rasprave u Županijskoj skupštini nakon saborskog potpisivanja Memoranduma "izigrana volja općina Josipdol, Tounj, Plaški i Grada Slunja da se Vojnom vježbalištu ne daje 'međunarodni karakter'". Zato je Šantić, u ime HNS-a, najavio inicijativu da se raspiše referendum u Karlovačkoj županiji o internacionalizaciji Vojnog vježbališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙