FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjev za praćenje utjecaja Vojnog vježbališta "Eugena Kvaternika"

KARLOVAC, 18. listopada 2005. (Hina) - Poglavarstvo Karlovačke županijezaključilo je na današnjoj sjednici kako što prije treba uvestipraćenje svih utjecaja na okoliš vojnog vježbališta "EugenaKvaternika" u Slunju, po propisanim rješenjima Ministarstva zaštiteokoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
KARLOVAC, 18. listopada 2005. (Hina) - Poglavarstvo Karlovačke županije zaključilo je na današnjoj sjednici kako što prije treba uvesti praćenje svih utjecaja na okoliš vojnog vježbališta "Eugena Kvaternika" u Slunju, po propisanim rješenjima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Zaključak o potrebi praćenja slunjskoga vojnog vježbališta bit će, uz ostale, predložen na prihvaćanje na idućoj sjednici Županijske skupštine te ako prođe, bit će dostavljen Vladi, odnosno Hrvatskom saboru.

Županijsko je poglavarstvo najavilo kako će predložiti da se propišu i dodatne mjere zaštite prirode i stanovništva okolnih mjesta, uključivo i stalnu odštetnu naknadu.

"Ako se utvrde prekoračenja utjecaja na okoliš, Županija će zahtijevati trenutačan prekid svih djelovanja na vježbalištu i sanaciju", rekao je župan Ivica Horvat.

Izvjestitelj Marinko Maradin kao ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša ustvrdio je da je najveći problem na vojnom vježbalištu u Slunju buka i vibracije, ali samo na jedan posto površine vježbališta.

"Glasne sumnje zaštitarskih udruga u prisutnost teških metala iz opasnog otpada i radioaktivnog bojnog materijala nisu utemeljene i potvrđene činjenicama", rekao je Maradin.

Članica Poglavarstva za turizam Ankica Puškarić zamolila je udruge za zaštitu okoliša da dobro odvagnu i argumentiraju svaki od svojih zahtjeva, inače, kako je kazala, "županijskom i hrvatskom turizmu čine više štete nego koristi".

Nedjeljko Strikić, član Poglavarstva za zdravstvo i predsjednik županijske Lige za borbu protiv raka, rekao je da "nema činjenica koje bi upućivale na veću opasnost za zloćudne bolesti za stanovništvo uz vojno vježbalište", ali je podupro zahtjev jedinica lokalne samouprave Slunja, Tounja, Josipdola i Plaškog da se redovito jednom na godinu stanovništvo medicinski pregleda i redovito prate rizici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙