FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hravtske do15,30 sati.
ZAGREB, 18. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hravtske do 15,30 sati.

ZAGREB - Članica HDZ-ova Predsjedništva i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović govorila je danas na konferenciji za novinare o aktivnostima vezanim uz tijek pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Pristupni pregovori nisu klasični pregovori nego usklađivanje regulative zemlje kandidatkinje s EU i u okviru njih se utvrđuju prijelazna razdoblja. "Proces je izazovan, iziskivat će financijska sredstva, no Hrvatska može računati na pomoć iz predpristupnih fondova", kazala je Grabar-Kitarović. Upitana kakva je mogućnost da Italija i Slovenija nekim otvorenim pitanjima uspore ulazak Hrvatske u EU, ministrica je rekla da je i ranije bilo pokušaja da se bilateralna pitanja na taj nači potenciraju, no izrazila je uvjerenost da će se ona rješavati bilateralno.

ZAGREB - Percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora je u posljednjih pet godina, jer Hrvatska s ocjenom 3,4 dijeli 70. mjesto među 159 zemalja obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem, objavio je danas Transparency International. Prošle je godine u istom istraživanju Hrvatska s ocjenom 3,5 zauzela 67. mjesto između 146 zemalja. Nastavivši s negativnim trendom naša zemlja sve više zaostaje u odnosu na zemlje Europske unije, istaknuo je na predstavljanju ovogodišnjih rezultata istraživanja predsjednik hrvatskog ogranka Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović. Hrvatska je u društvu s Burkinom Faso, Egiptom, Lesotom, Saudijskom Arabijom, Sirijom te Poljskom kao jedinom jednako ocijenjenom zemljom EU-a.

MALJEVAC - Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je, suprotno izvješću Transparency Internationala prema kojemu je percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora u posljednjih pet godina, ocijenio da je Hrvatska napredovala u borbi protiv korupcije. Prilikom otvaranja Međunarodnog graničnog prijelaza Maljevac-Velika Kladuša novinari su premijera zamolili za komentar najnovijeg izvješća Transparency Internationala u kojem se tvrdi da je Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije, na što je premijer kazao da izviješće nije vidio, ali da smatra kako je Hrvatska napredovala u toj borbi. Kao primjer napretka naveo je otvaranje usluge 'one stop shop', odnosno servisa za dodjelu raznih dozvola poduzetnicima kojim je u velikoj mjeri suzbijena korupcija i mito.

ZAGREB - Bivši ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HNS-a Andro Vlahušić ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da hrvatsko zdravstvo sve više gubi socijalnu dimenziju. Uvođenje administrativne pristojbe i ukidanje plaćanja putnih troškova za odlazak liječniku do 100 kilometara, to jest ograničavanje na 50 kilometara udaljenosti, mnogima su otežale dostupnost, a nekima onemogućile zdravstvenu zaštitu, rekao je Vlahušić. "Socijalna dimenzija zdravstvenog sustava vidi se po tome kako se odnosite prema najbolesnijima, siromašnima i ljudima koji su udaljeni od zdravstvenih središta, a upravo su oni najviše pogođeni tim mjerama", rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare u HNS-u.

ZAGREB - Trideset hrvatskih nakladnika izlaže na 59. frankfurtskom sajmu knjiga koji se svečano otvara večeras, izjavio je Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća zajednice nakladnika i knjižara. Rekao je kako su se izdavači dogovorili da ne će isticati naslove izložene na Sajmu te da će središnji događaj na hrvatskom štandu biti razgovor o knjizi "Judita" Mire Gavrana, koja je prevedena na letonski, francuski, njemački, engleski i ruski. Ljevak je najavio i tradicionalni susret AMAC koji okuplja hrvatske slaviste koji žive i rade u Njemačkoj. Među njima su lektori, prevoditelji i izdavači koji promiču hrvatski jezik i književnost na njemačkom govornom području. Među hrvatskim nakladnicima su "Školska knjiga", Naklada "Ljevak", "Profil", "Golden marketing" i drugi, a sudionicima Sajma bit će ponuđena suvremena djela hrvatskih izdavača.

ZAGREB/VARAŽDIN - Uhićenjem petero osoba i zapljenom više od kilograma heroina prije nekoliko dana policija je prekinula organizirani hrvatsko-makedonski lanac krijumčara heroina koji je u zadnjih pet godina, pretpostavlja se, prokrijumčario više od stotinu kila te droge od koje je najveći dio zaplijenjen u drugim europskim državama. Varaždinska policija danas je priopćila da je prije dva dana završila višemjesečna akcija pod kodnim imenom "Put", koja je rezultirala uhićenjem pet osoba. Policija je pretragom deset stanova i vozila na varaždinskom i zagrebačkom području te u Krapinsko-zagorskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji pronašla još 76 grama heroina.

ZAGREB - Građanin koji je prije desetak dana pokušao spriječiti pljačku Zagrebačke banke u Drvinju i dalje je kritično. Policija intezivno radi na otkrivanju pljačkaša, no još uvijek nema konkretnih rezultata, doznaje se u bolnici i policije. Ratni veteran Dragutin Golik priključen je na uređaje koji mu nadomještaju životne funkcije još 7. listopada kada je ranjen pri pokušaju hvatanja razbojnika. "Njegov život i dalje je vitalno ugrožen, a stanje neizvjesno, kritično i prognostički neizvjesno", rekla je Jasna Skok, liječnica na Odjelu intenzivne skrbi bolnice Sv. Duh. Načelnik zagrebačke policije Krešimir Šulc izvijestio je danas da još uvijek nisu gotova vještačenja tragova s mjesta pljačke. "Kad to bude gotovo moći ćemo obradu ciljano usmjeriti prema nekim osobama", rekao je Šulc.

CAVTAT - Otvarajući međunarodnu konferenciju "Zaustavimo trgovanje ljudima", potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je trgovina ljudima jedno od najtežih kršenja ljudskih prava koje je proteklih godina prepoznato u gotovo svim državama u svijetu. Na trodnevnu skupu, koji su priredili Vladin Ured za ljudska prava i OESS, okupilo se više od 130 sudionika koji će raspravljati o načinima suzbijanja trgovine ljudima. Hrvatska je, dodala je Jadranka Kosor, vrlo brzo primijenila UN-ovu Konvenciju u domaće zakonodavstvo pa je 2001. osnovan Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima, kojem je ona na čelu. Kosor je naglasila da Hrvatska aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima u suzbijanju trgovine ljudima te kako je među prvima potpisala sve međunarodne dokumente o suzbijanju trgovine ljudima.

ZAGREB - Iako statistički podaci o stanju sigurnosti na zagrebačkom području za prvih devet mjeseci govore o trendu smanjenja kaznenih dijela, u policiji se slažu da je osjećaj sigurnosti građana ipak narušen, zbog nekoliko teških zločina, primjerice pljačke Fine i ubojstva dvoje zaštitara. Statistički pokazatelji su dobri, no svjesni smo da je osjećaj sigurnosti kod građana narušen zbog nekoliko težih kaznenih djela, izjavio je danas načelnik PUZ-a Krešimir Šulc na konferenciji za novinare. Ove se godine dogodilo 16 ubojstava i 53 pokušaja ubojstva, što je za četiri ubojstava i devet pokušaja više nego lani. Razriješeno je 12 ubojstava, a osim ubojstva dvojice zaštitara u Fini još uvijek nisu otkriveni ubojice nogometnog menadžera Dine Pokrovca i zagrebačkog ugostitelja Ivana Budimira.

KARLOVAC - Poglavarstvo Karlovačke županije zaključilo je na današnjoj sjednici kako što prije treba uvesti praćenje svih utjecaja na okoliš vojnog vježbališta "Eugena Kvaternika" u Slunju, po propisanim rješenjima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Zaključak o potrebi praćenja slunjskoga vojnog vježbališta bit će, uz ostale, predložen na prihvaćanje na idućoj sjednici Županijske skupštine te ako prođe, bit će dostavljen Vladi, odnosno Hrvatskom saboru. Županijsko je poglavarstvo najavilo kako će predložiti da se propišu i dodatne mjere zaštite prirode i stanovništva okolnih mjesta, uključivo i stalnu odštetnu naknadu.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je danas u Puli kako očekuje od Vlade da prihvati članstvo Istarske i Primorsko-goranske županije u budućoj euroregiji u kojoj bi osim njih bile talijanske pokrajine Veneto i Friuli Venezia Giulia, austrijska pokrajina Koruška i buduće slovenske regije. O osnivanju takve euroregije jučer su u talijanskom gradu Udinama razgovarali predsjednici tih županija, a nakon susreta prihvatili su nacrt teksta Izjave namjera koje državna tijela trebaju prihvatiti da bi se izjava oblikovala i potpisala u roku od 60 dana. "Ova euroregija nije program oko kojeg se okupljaju zainteresirane regije, već ustanovljenje euroregije s izvršnim i predstavničkim tijelima na temelju pravnog okvira, u skladu s međunarodnim propisima", izjavio je istarski župan Jakovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙