FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo znanstveni skup o rijeci Krki

ŠIBENIK, 5. listopada 2005. (Hina) - Predavanjem akademika NenadaCambija o kiparstvu rimskoga legijskog logora Burnuma na područjudanašnjeg Nacionalnog parka "Krke" u "Solarisu" kod Šibenika počeo je četverodnevni znanstveni skup o prirodnoj i kulturnoj baštini,zaštiti i održivu razvoju rijeke Krke i njezine okolice.
ŠIBENIK, 5. listopada 2005. (Hina) - Predavanjem akademika Nenada Cambija o kiparstvu rimskoga legijskog logora Burnuma na području današnjeg Nacionalnog parka "Krke" u "Solarisu" kod Šibenika počeo je četverodnevni znanstveni skup o prirodnoj i kulturnoj baštini, zaštiti i održivu razvoju rijeke Krke i njezine okolice.

U povodu 20. obljetnice osnutka NP-a"Krke" skup su, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatskoga biološkog društva 1885., priredili Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Nacionalni park "Krka".

Radni dio skupa podijeljen je u devet tematskih cjelina: geologiju, biologiju, šumarstvo i poljoprivredu, oceanologiju, ekologiju, arheologiju i etnologiju, povijest i kartografiju, sociologiju i pedagogiju te turizam, menadžment i marketing.

Otvarajući simpozij, ravnatelj NP-a Željko Bulat naglasio je kako je ovogodišnja sezona najbolja od osnutka, s više od 650 tisuća posjetitelja, te da je NP postao važan gospodarski čimbenik na šibenskom i dalmatinskom području, a rijeka Krka prostor koji država posebno štiti. Dodao je da je Krka uvijek bila izvor života, pa su u špilji iznad Roškog slapa otkriveni tragovi života od prije šest tisuća godina.

Akademik Nenad Cambi, predsjednik Znanstvenog odbora simpozija, istaknuo je kako je rijeka Krka i njezina okolica s pravom proglašena jednim od hrvatskih nacionalnih parkova te da brojni kulturni spomenici i arheološka nalazišta na tom području svjedoče kako je "vodotok Krke kao plovni put oduvijek bio prijenosnik dobara i ideja". Rijeka Krka je i povlastica i obveza. Zato vjerujem da će ovaj prvi, ali i svi budući znanstveni skupovi, biti snažan poticaj daljnjim istraživanjima u njezinu porječju, kazao je Cambi.

Pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić kazao je kako je Ministarstvo kulture proteklih dana predstavilo okvir za razvoj sustava zaštite prirode u Hrvatskoj, koji bi trebao biti definiran i najvećim dijelom dovršen do kraja 2007. Šikić je dodao da će uskoro biti donesen i prostorni plan NP-a "Krke" kao temelj budućeg plana upravljanja, odnosno sustava zaštite i razvoja tog područja, te da će današnji skup znatno pridonijeti tom projektu.

Znanstveni skup o Krki nastavlja se u tematskoj cjelini o arheologiji uvodnim izlaganjem arheologinje Mirjane Sanader o temi "Je li rimski legijski Tilurij imao vježbalište?".

Skup je popraćen otvorenjem izložbe "Srednjovjekovne utvrde na Krki i Čikoli" autora Joška Zaninovića i Davora Gaurine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙