FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević kompromitirao svjedoka optužbe Paddyja Asdowna

DEN HAAG/ZAGREB,29. rujna(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević u četvrtak je u svom procesu pred Haškim sudom(ICTY), prikazao video snimku na kojoj svjedok optužbe Paddy Ashdownprigodom posjeta kosovskom selu Studenčani u jesen 1998. razgledavaoružje gerilaca OVK-a i obećava im britansku pomoć.
DEN HAAG/ZAGREB,29. rujna(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u četvrtak je u svom procesu pred Haškim sudom (ICTY), prikazao video snimku na kojoj svjedok optužbe Paddy Ashdown prigodom posjeta kosovskom selu Studenčani u jesen 1998. razgledava oružje gerilaca OVK-a i obećava im britansku pomoć.

Britanski političar Ashdown, koji je u rujnu 1998. posjetio Kosovo kao izaslanik premijera Tonyja Blaira, na prikazanoj snimci razgledava puške i ručne bombe koje mu pokazuju dvojica pripadnika OVK u vojnim odorama i više albanskih civila. On uzima puške, repetira ih i vadi okvire s mecima, te upozorava na oprez s ručnim bombama.

Ashdown, današnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, na snimci svojim albanskim domaćinima obećava da će o svemu izvijestiti premijera Blaira i zauzeti sa za pomoć.

Milošević je snimku prikazao tijekom dodatnog svjedočenja umirovljenog generala vojske SCG Božidara Delića, koji je tijekom srpske intervencije na Kosovu 1998/99. zapovijedao motoriziranom brigadom Vojske Jugoslavije u području Đakovice i Suve Reke.

Milošević je u sudnici kazao da Ashdown na snimci pregledava oružje terorističke organizacije, daje savjete, i poziva se na Blaira, no škotski sudac Iain Bonomy kazao je da se to ne čuje na snimci, koju sudsko vijeće na kraju nije prihvatilo kao dokaz.

Delić je prvi od dosadašnjih 40-ak Miloševićevih svjedoka obrane koji je zadao ozbiljne glavobolje optužbi, topografskim podacima opovrgavajući svjedočenje Ashdowna iz veljače 2003., koji je tvrdio kako je 1998. bio očevidac razaranja albanskih sela tenkovskom vatrom jugoslavenske vojske.

Delićevi su podaci pokazivali da Ashdown s položaja na kojem je bio nije mogao vidjeti napadnuta sela, zbog čega je Tužiteljstvo nedavno uputilo istražitelje na tu lokaciju i pribavilo svježu pisanu izjavu od Ashdowna.

Nakon Delića, iskaz je nastavio bivši načelnik policije u Uroševcu Bogoljub Janićević, koji će svjedočiti i u petak.

Miloševiću se u Haagu sudi već tri i pol godine, po 66 točaka optužnice za genocid u BiH, te zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja koje su srpske snage od njegovim vodstvom počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 1990-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙