FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija predlaže način izlaska iz krize Europske unije

LJUBLJANA,27. listopada 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek poslao je u četvrtak liderima zemalja EU pismo u kojemupredlaže način kako prevladati sadašnju institucionalnu blokadu inemogućnost donošenja financijske perspektive EU za razdoblje2007.-2013., pri čemu je naglasak stavio na smanjenje subvencija zapoljoprivredu za 25 posto u odnosu na sadašnje.
LJUBLJANA,27. listopada 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek poslao je u četvrtak liderima zemalja EU pismo u kojemu predlaže način kako prevladati sadašnju institucionalnu blokadu i nemogućnost donošenja financijske perspektive EU za razdoblje 2007.-2013., pri čemu je naglasak stavio na smanjenje subvencija za poljoprivredu za 25 posto u odnosu na sadašnje.

"Time bi se uštedilo 10 milijardi eura na godinu u europskom proračunu i lakše postigao dogovor o smanjenju britanskog rabata", ocijenio je Drnovšek na konferenciji za novinare. Dodao je da taj prijedlog podržavaju i premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Drnovšek je također ocijenio da bi proboj oko budućeg financiranja Europske unije olakšao proces donošenja Europskog ustava i omogućio da europska integracija učinkovitije djeluje u svjetskoj politici.

"Dođe li do reforme zajedničke europske politike u poljoprivredi (CAP), Britanija bi lakše pristala da se ukine njezin rabat od 5 milijardi eura godišnje koji sada financiraju manje razvijene članice", rekao je Drnovšek. Ocijenio je da je krajnje vrijeme da se oko budućeg financiranja Europske unije postigne dogovor.

U pismu čelnicima država članica EU Drnovšek je također predložio da se nastavi s procesom potvrde Europskog ustava, da se povećaju razvojna sredstva za tzv. lisabonsku strategiju jačanja europske gospodarske konkurentnosti, a podržao je i ideju predsjednika Europske komisije Barrosa o osnivanju tzv. globalizacijskog fonda za industrijske grane koje trpe štetu zbog liberalizacije trgovine i uvoza jeftinijih proizvoda s azijskih tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙