FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: primjedbe na informativne cijene u eurima

LJUBLJANA, 13. listopada 2005. (Hina) - Isticanje paralelnih cjenika udomaćoj valuti i eurima u Sloveniji će od 1. ožujka iduće godine bitizakonska obveza koje će biti oslobođena samo poduzeća s manje od 11zaposlenih, taksisti, autoprijevoznici, ribarnice, mesnice i manjetrgovine živežnim namirnicama.
LJUBLJANA, 13. listopada 2005. (Hina) - Isticanje paralelnih cjenika u domaćoj valuti i eurima u Sloveniji će od 1. ožujka iduće godine biti zakonska obveza koje će biti oslobođena samo poduzeća s manje od 11 zaposlenih, taksisti, autoprijevoznici, ribarnice, mesnice i manje trgovine živežnim namirnicama.

No, na zakonska rješenja koje je već prihvatila vlada, a očekuje se da će ih uskoro potvrditi parlament, mnogo je primjedbi.

Obrtnici i gospodarska komora priopćili su danas da se protive tako ranom roku za uvođenje paralelnih "informativnih" cijena u eurima. Oni kažu da će gospodarstvo zbog toga imati gotovo milijun eura dodatnih mjesečnih troškova do početka 2007. godine kada bi slovenski tolari i fizički trebali biti zamijenjeni eurima.

Gospodarstvo i oporbene stranke tvrde da je uvođenje paralelnih informativnih cjenika trebalo pomaknuti na sredinu iduće godine. Tek tada, kad istekne dvogodišnji rok, koji je slovenski tolar proveo u monetarnom mehanizmu ERM2 poznatom kao "čekaonica" za zajedničku europsku valutu, bit će poznat fiksirani tečaj kojim će se tolari mijenjati za euro. No vlada tvrdi da se on neće mnogo razlikovati od sadašnjega.

Oporbene stranke kritiziraju vladu da će se paralelni cjenici u Sloveniji isticati u razdoblju od godinu i pol dana, što je duže od vremena koje su prilikom uvođenja eura u susjednoj Italiji i Austriji isticane cijene u lirama i šilinzima.

Vlada pak tvrdi da će informativni paralelni cjenici pomoći da se Slovenci naviknu na euro, te spriječiti trgovce da tu prigodu iskoriste za neopravdano povećanje cijena, što je i najveća bojazan u zemljama koje uvode euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙