FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suzdržane međunarodne reakcije na Drnovšekov plan za Kosovo - tisak

BRUXELLES/LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Ideja slovenskog predsjednikaJaneza Drnovšeka o uvjetnoj samostalnosti Kosova uz jednu vrstuautonomije za kosovske Srbe za sada prolazi uz suzdržane međunarodnereakcije, ali je još prerano za ocjenu kakav će biti njen ishod, pišeu srijedu slovenski tisak.
BRUXELLES/LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Ideja slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka o uvjetnoj samostalnosti Kosova uz jednu vrstu autonomije za kosovske Srbe za sada prolazi uz suzdržane međunarodne reakcije, ali je još prerano za ocjenu kakav će biti njen ishod, piše u srijedu slovenski tisak.

"Tek se treba pokazati da li tu zamisao podržava još netko ili je Drnovšek s njom išao sam", navodi u srijedu u komentaru ljubljansko "Delo", koje dovodi u pitanje težinu te inicijative u međunarodnoj zajednici iako ističe jednu vrstu "moralne obveze" Slovenije prema rješenju kosovskog pitanja.

Glasnogovornica europskog povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane izjavila je u srijedu da prijedlog Drnovšeka o Kosovu nije stajalište Europske unije.

"Prijedlog koji je predstavio predsjednik Drnovšek nije stajalište Europske unije", rekla je Christina Gallach za tiskovnu agenciju STA, naglasivši da EU podržava rezoluciju UN-a 1244 i podržava početak pregovora o budućem statusu Kosova.

Stajalište Bruxellesa odnosi se na početak pregovora, a ne na njihov rezultat, a Drnovšekova je inicijativa kao i svaka druga legitimna, pojasnila je.

Drnovšek nije odustao od prijedloga koji je Beograd odmah nazvao miješanjem u njegove unutarnje poslove otkazavši najavljeni Drnovšekov dolazak u Beograd 2. studenoga, a slovenski premijer Janez Janša izjavio je nakon toga da Drnovšekov prijedlog nije i službena inicijativa Slovenije.

Drnovšek je u nedjelju u Ljubljani prisustvovao svečanosti posvećenja crkve svetog Kirila i Metodija, rekavši da je tako želio izraziti poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali nije došlo do njegova susreta s srpskim patrijarhom Pavlom koji je vodio taj obred.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙