FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska veterinarska uprava donijela mjere za zaštitu od ptičje gripe

LJUBLJANA,22. listopada 2005.(Hina) - Slovenska veterinarska uprava usubotu je nakon kriznog sastanka održanog zbog prvih slučajeva ptičjegripe u susjednoj Hrvatskoj donijela niz mjera usklađenih s mjeramaprevencije ptičje gripe koji su objavljeni u današnjem Službenom listuEuropske unije, javljaju slovenski mediji.
LJUBLJANA,22. listopada 2005.(Hina) - Slovenska veterinarska uprava u subotu je nakon kriznog sastanka održanog zbog prvih slučajeva ptičje gripe u susjednoj Hrvatskoj donijela niz mjera usklađenih s mjerama prevencije ptičje gripe koji su objavljeni u današnjem Službenom listu Europske unije, javljaju slovenski mediji.

Kako je nakon sastanka izjavila direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, od danas vrijedi potpuna zabrana uzgoja peradi na otvorenom u sjeveroistočnom dijelu države i na pojasu uz slovensku obalu. Riječ je o području koje se proteže na približno 20 posto državnog teritorija, gdje je zbog prirodnih uvjeta veća opasnost mogućeg izbijanja ptičje gripe.

"Konstatirali smo da smo i prije djelovali u skladu s uputama EU-a i unaprijed odredili ugrožena područja", rekla je Čadonič Špelič dodajući da veterinarska uprava poziva i male uzgajivače peradi na teritoriju cijele države da se drže uputa Europske unije i perad drže u zatvorenim prostorima.

Područje na kojemu su uvedene posebne mjere obuhvaćaju i farme Perutnina Ptuj, te JATA Pivka i područja na kojima djeluju njihovi kooperanti. Spomenute dvije tvrtke drže gotovo cjelokupnu proizvodnju pilećeg i purećeg mesa u Sloveniji.

Slovenski veterinari iznose međutim da je organizirani uzgoj peradi u Sloveniji zadnjih deset godina vrlo nepredovao, a zbog visokih tehnoloških i higijenskih mjera, te jake veterinarske kontrole rizik pojave bolesti ocjenjuju minimalnim. Ipak, ako bi došlo do dimenzija bolesti kakva je bila u istočnoj Aziji, štete za proizvodnju mesa peradi bile bi vrlo velike jer bi morali likvidirati cijela jata i spomenuta bi poduzeća u tom slučaju teško ekonomski opstala bez dodatnih državnih subvencija, ocijenio je za slovensku agenciju STA istaknuti stručnjak Emil Erjavec.

Kokoši nesilice za proizvodnju jaja iz kojih se u inkubatorima legu pilići za proizvodnju mesa i jaja u Sloveniju se uvoze iz Škotske. Unatoč zabilježenom slučaju papige koja je imala ptičju gripu u Velikoj Britaniji, Velika Britanija i dalje ima status zemlje u kojoj nema ptičje gripe jer je bila riječ o ptici koja je nakon uvoza držana u karanteni i ubijena je zajedno s ostalim pticama iz iste pošiljke.

Slovenski mediji koji danas zaštitne mjere od ptičje gripe u vezi s pojavom bolesti u Hrvatskoj prenose kao glavnu vijest iznose i smirujuće informacije da bolest nije opasna za ljudsko zdravlje premda navode da će vjerojatno doći do smanjenja potrošnje mesa od peradi.

Virus ptičje gripe H5 koji je otkriven u Hrvatskoj nije opasan za čovjeka, priopćio je u subotu slovenski zavod za zaštitu zdravlja. Glasnogovornica spomenute zdravstvene ustanove Vesna Dolinar napomenula je da zato u Sloveniji zasad nema veće opasnosti od virusa, a kad bi i bila riječ o opasnijem soju virusa ptičje gripe, njegov prijenos na čovjeka moguć je samo u dugotrajnom kontaktu sa zaraženim pticama.

Slovenske veterinarske službe i stručnjaci najavili su da će u pogledu zabrane uvoza žive peradi i mesa od peradi iz Hrvatske djelovati u skladu s odlukama Europske unije s kojom su već kontaktirali, ali dodaju da je uvoz peradi iz Hrvatske zadnjih godina vrlo mali.

Zbog dosad zabilježenih pojava ptičje gripe u Rusiji, Rumunjskoj, Turskoj i nekim drugim zemljama, nacionalni zavod za zaštitu zdravlja Slovenije, kako se navodi, pažljivo prati događaje i djelovat će u skladu s pravilima Europske unije. Ističe se međutim da slučajevi prijenosa ptičje gripe na ljude u Europi nisu zabilježeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙