FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: Zakon županijama, gradovima i općinama ne uređuje dvojezičnost

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Ustavni sud danas je kao neosnovanodbio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o područjima županija,gradova i općina koji je Talijanska unija podnijela jer nazivi nekihistarskih gradova i naselja nisu ispisani dvojezično, odnosno i natalijanskom jeziku.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Ustavni sud danas je kao neosnovan odbio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o područjima županija, gradova i općina koji je Talijanska unija podnijela jer nazivi nekih istarskih gradova i naselja nisu ispisani dvojezično, odnosno i na talijanskom jeziku.

Prijedlog Talijanske unije Ustavni sud nije prihvatio navodeći da dvojezične nazive pojedinih gradova i naselja svojim statutima uređuju lokalne jedinice, a ne Zakon čija se ocjena ustavnosti traži.

Sud obrazlaže da osporeni Zakon određuje nazive županija, gradova i općina na hrvatskom jeziku, dok obveza ispisivanja naziva na jezicima nacionalnih manjina postoji samo u lokalnim jedinicama koje svojim statutom propisuju uporabu jezika ili pisma pojedine manjine.

Talijanska unija u odbijenom je zahtjevu istaknula da to što u desetak istarskih naselja i gradova ne postoje dvojezični natpisi dovodi u pitanje ustavnost Zakon o područjima županija, gradova i općina, odnosno njegovu usklađenost s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Također smatraju da su time povrijeđeni i međudržavni ugovori između Hrvatske i Italije.

U prijedlogu za ocjenom ustavnosti spominju se naselja i gradovi Frata, Poreč, Tar, Vabriga, Rovinj, Bale, Kaštelir, Labinci, Višnjan i Vižinada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙