FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud potvrdio da je dio "Lazarice" bespravno izgrađen

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Dio stambeno-poslovne zgrade"Lazarica" na splitskim Firulama bespravno je izgrađen, potvrdio jedanas Ustavni sud, odbacivši pritom zahtjeve investitora i kupacastambenih i poslovnih prostora da se privremeno obustavi rušenje.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Dio stambeno-poslovne zgrade "Lazarica" na splitskim Firulama bespravno je izgrađen, potvrdio je danas Ustavni sud, odbacivši pritom zahtjeve investitora i kupaca stambenih i poslovnih prostora da se privremeno obustavi rušenje.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici poništio vjerodostojno tumačenje urbanističkog plana kojim je splitsko Gradsko vijeće ustvari naknadno omogućilo legalizaciju triju bespravno izgrađenih katova Lazarice. Sud je ustvrdio da je Gradsko vijeće vjerodostojnim tumačenjem izmijenilo, odnosno dopunilo urbanistički plan, a to je nezakonito jer svakoj izmjeni, dopuni ili ukidanju prostornog plana treba prethoditi javna rasprava koje u ovom slučaju nije bilo.

Uz poništenje vjerodostojnog tumačenja, čiju je ocjenu ustavnosti i zakonitosti tražila Vlada, Ustavni sud je odbacio prije prijedlog investitora tvrtke Atrium Spalatum i 20-ak vlasnika poslovnih i stambenih prostora u Lazarici da se privremeno obustavi rušenje spornih katova koje je, zbog neusklađenosti gradnje sa Zakonom o gradnji, naložila inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ustavna sutkinja Agata Račan izrazila je zabrinutost prekomjernim rušenjem bespravno izgrađeni objekti. Ona smatra da bi s takvom praksom trebalo zastati dok se ne donesu prostorni planovi, odnosno dok se ne vidi koji objekti se mogu legalizirati.

"Lazarica" je zgrada u neposrednoj blizini splitske Kliničke bolnice koja ima izgrađenih pet podzemnih i devet nadzemnih etaža, od kojih su tri sporne. Rušenje tih etaža počelo je u travnju, a u međuvremnu su vlasnici prostora pokrenuli nekoliko sudskih postupaka, nastojeći spriječiti daljnje rušenje.

Dozvola za gradnju "Lazarice", u koju je navodno do sada uloženo 30 milijuna eura, izdana je na temelju projekta Vjekoslava Ivaniševića iz 1998., a nakon što su izgrađena tri kata više, prijavu protiv investitora podnio je sam projektant.

Investitor je u nekoliko navrata zatražio izmjenu i dopunu građevne dozvole, pokušavši je uskladiti s novim projektom, no to mu nije odobreno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙