FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naslov

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je trenutnapenetracija - stopa zasićenosti tržišta - mobilne telefonije oko 65posto, čime se svrstala na deveto mjesto između 14 zemalja srednje iistočne Europe (CEE), a u iduće dvije ili tri godine godine mogla binarasti na 85 posto i time se približiti razvijenim europskimtržištima mobilne telefonije, rečeno je na dvodnevnoj desetojgodišnjoj konferenciji telekom industrije središnje i istočne Europekoja je danas počela u Zagrebu.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je trenutna penetracija - stopa zasićenosti tržišta - mobilne telefonije oko 65 posto, čime se svrstala na deveto mjesto između 14 zemalja srednje i istočne Europe (CEE), a u iduće dvije ili tri godine godine mogla bi narasti na 85 posto i time se približiti razvijenim europskim tržištima mobilne telefonije, rečeno je na dvodnevnoj desetoj godišnjoj konferenciji telekom industrije središnje i istočne Europe koja je danas počela u Zagrebu.

Na konferenciji sudjeluju brojni stručnjaci iz telekomunikacijskog području te predstavnici mobilnih operatera u regiji, a govorit će se o tržištu mobilnih telekom usluga, zakonskoj regulativi telekom industrije, marketingu telekom usluga i drugim temama.

Analitičar analitičke tvrtke Informa Telecoms&Media Kester Mann ocijenio je da Hrvatska ima jako tržište prepaid preplatnika, ali da nema dovoljno postpaid pretplatnika, te da zbog nedovoljno razvijenih usluge za treću generaciju mobilne telefonije postoji prostor za rast i uvođenje novih tehnologija.

Prepreku većem širenju i razvoju UMTS usluge u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama srednje i istočne Europe predstavlja visoka cijena mobilnih telefona za tu uslugu, smatra Mann.

Po broju poslanih SMS poruka po korisniku Hrvatska se sa 70 do 75 poslanih SMS poruka po pretplatniku svrstala na drugo mjesto, iza Litve u kojoj pretplatnik pošalje oko 90 SMS poruka.

Zamoljen da prokomentira da li ima još prostora za ulazak četvrtog mobilnog operatera na hrvatsko tržište, Mann je ustvrdio da je nedavni ulazak mobilnog operatera Tele2 to otežao, te će se eventualni četvrti operater morati više orijentirati na poslovne, a manje na privatne korisnike (građane).

Prema podacima iz travnja 2005. u CEE regiji trenutno ima 200 milijuna pretplatnika u mobilnoj telefoniji. Očekuje se da će broj pretplatnika mobilne telefonije u CEE regiji do kraja 2005. doseći brojku od 242,6 milijuna, dok bi do 2007. mogao narasti na više od 300 milijuna.

CEE regija čini 11,8 posto od ukupnog broja preplatnika mobilne telefonije u svijetu kojih je u rujnu 2005. bilo više od dvije milijarde. Do kraja 2006. broj pretplatnika mobilne telefonije u svijetu trebao bi premašiti 2,5 milijarde.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙