FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Portreti književnika" Josipa Vanište

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - U sklopu Mjeseca knjige, uknjižnici i čitaonici "Vladimir Nazor" u zagrebačkoj Kustošijiotvorena je danas izložba "Portreti književnika" Josipa Vanište tepredstavljena knjiga "Pisma J.V." Radoslava Putara.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - U sklopu Mjeseca knjige, u knjižnici i čitaonici "Vladimir Nazor" u zagrebačkoj Kustošiji otvorena je danas izložba "Portreti književnika" Josipa Vanište te predstavljena knjiga "Pisma J.V." Radoslava Putara.

Izloženi su Vaništini originalni crteži-portreti Krleže, Ujevića, Šimića, V. Parun, O. Šolca, I. G. Kovačića, Cesarića, Stanka Lasića, Matka Peića i Radoslava Putara. Pet ih je posvećeno Krleži, od kojih je posljednji nastao pred Krležinu smrt.

Po riječima akademika Tonka Maroevića, kroz Krležine portrete Vaništa je prošao "parabolu od života do smrti".

Izložba je Vaništino odavanje počasti njegovim književnim uzorima, s vrlo istančanim senzibilitetom slikara, pa je, portretirajući književnike, znao prodrijeti iza pukog izgleda, što je najvidljivije na Krležinim portretima, napomenuo je Maroević.

U knjizi "Pisma J.V." autor Radoslav Putar iskuzuje veliko prijateljstvo prema svom dugogodišnjem prijatelju Vaništi i zajedničkom djelovanju u grupi "Gorgona".

Maroević napominje kako se iz tih pisama iščitava Putarevo lirsko svjedočenje, čežnja za druženjem i zajedništvom s Vaništom u trenucima kada se Putar oprašta od života.

Knjigu je objavila naklada Kratis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙