FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "150 godina španjolske fotografije"

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "150godina fotografije u Španjolskoj" otvorena je večeras u predvorjuNacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "150 godina fotografije u Španjolskoj" otvorena je večeras u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložen je širok izbor radova, od prvih dagerotipija, nastalih u Barceloni 1893., pa sve do najsjajnijih fotografskih radova iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Izložba obuhvaća povijesna razdoblja te važne europske zemlje u portretima, novinskoj fotografiji i piktoralizmu, avangardi, popularnoj fotografiji, dokumentarnoj fotografskoj revoluciji koju je donijelo poratno razdoblje.

Fotografije kao povijesni svjedoci i pouzdani dokumenti, kako se ističe u katalogu izložbe, pokazuju španjolsku prošlost u proteklih 150 godina, opipavajući bilo njezinih socijalnih mijena i tradicije, od pučkih svečanosti do narodnih običaja. Po riječima organizatora izložba predstavlja most u spoznavanju trenutka u kojemu se Španjolska ogleda danas, na temeljima svojih povijesnih iskustava. Znatna dionica izložbe je i Španjolski građanski rat.

O značenju fotografije kao najdemokratičnijeg medija svake zemlje, pa tako i Španjolske, govorio je povjesničar umjetnosti Enes Quien.

O hrvatsko-španjolskoj kulturnoj suradnji, osobito u likovnoj i književnoj umjetnosti, govorio je ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov.

Izložba, koju je otvorio španjolski veleposlanik u Zagrebu Alvaro Sebastian de Erice y Gomez Acebo, može se razgledati do 26. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙