FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Najveća izložba Goyinih radova izvan Španjolske

BEČ, 18. listopada 2005. (Hina) - U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti(KHM) otvorena je velika izložba poznatoga španjolskog slikaraFrancisca de Goye (1746.-1828.).
BEČ, 18. listopada 2005. (Hina) - U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti (KHM) otvorena je velika izložba poznatoga španjolskog slikara Francisca de Goye (1746.-1828.).

Izloženo je 70 ulja na platnu, 35 crteža, 15 tapiserija i tri minijature od bjelokosti.

"Prorok Moderne", "Slikarski genij suprotnosti" samo su neki nazivi za Goyu čije umjetničko stvaralaštvo odiše jedinstvenom fascinacijom", naglasio je u prigodi sinoćnjeg otvorenja izložbe ravnatelj Muzeja povijesti umjetnosti Wilfried Seipel.

Izložena djela posuđena su iz 55 muzeja, galerija i privatnih zbirka u Londonu, Washingtonu, New Yorku, Madridu, posebice od španjolskih plemićkih obitelji vlasnika Goyinih djela, a posudile su ih na šest mjeseci za berlinsku i bečku izložbu, rekao je Seipel.

Najveći dio slika je iz madridskog muzeja Prada, a po riječima ravnatelja tog muzeja Miguela Zugaze, to je nedvojbeno najveća izložba Goyinih radova iz svih razdoblja njegova stvaralaštva izloženih izvan Španjolske.

U prigodi otvorenja izložbe austrijski predsjednik Heinz Fischer podsjetio je na sjajnu suradnju triju muzeja - berlinskoga, bečkog i madridskog. Ako se zanimanje posjetitelja približilo zanimanju za izložbu u Berlinu, možemo se radovati uspjehu bečke izložbe, dodao je.

Goyinu ljetošnju izložbu u Berlinu vidjelo je 230 tisuća posjetitelja.

Na izložbi su zastupljeni svi žanrovi Goyina stvaralaštva, od ranog rokokoa, lagodna života i ljuljački, do dvorskog slikarstva, portreta i autoportreta, lijepih žena svih slojeva španjolskog društva, do prikaza ratnih strahota i društvenog kritičara.

Kad je 1793. postao gluh, slika prizore iz zatvora, bolnica, ludnica, vještice, borbe bikova.

U Beču nije izloženo najpoznatije Goyino djelo "Gola Maja", koje nikad nije napustilo Španjolsku, ali uz ine mogu se razgledati "Markiza od Santa Cruza", dva autoportreta, "Markiza Villafranca", portreti kralja Karla IV. i kraljice Marije Luise Parmske, "Nosačica vode", četiri mrtve prirode "Suncobrani", najranije datirana slika na izložbi iz 1777. i tako dalje.

Izložba u Beču je osigurana na 650 milijuna eura, a otvorena je do 8. siječnja 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙