FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPO pobijedio na lokalnim izborima u Beču

BEČ, 23. listopada 2005. (Hina) - Austrijska Socijaldemokratska stranka(SPO) sa gradonačelnikom Michaelom Haeuplom osvojila je na lokalnimizborima za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine u Beču unedjelju najveći broj glasova ali nije uspjela osvojiti apsolutnuvećinu glasova kao što su to predviđale predizborne ankete.
BEČ, 23. listopada 2005. (Hina) - Austrijska Socijaldemokratska stranka (SPO) sa gradonačelnikom Michaelom Haeuplom osvojila je na lokalnim izborima za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine u Beču u nedjelju najveći broj glasova ali nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu glasova kao što su to predviđale predizborne ankete.

Prema još nepotpunim rezultatima, Socijaldemokratska stranka sa gradonačelnikom Haeuplom osvojila je 48,9 posto glasova, Narodna stranka (OVP) 18,9 posto, Slobodarska stranka (FPO) 14,9 posto, Stranka zelenih (G) 14,7 posto, Komunistička stranka (KPO) 1,5 posto i Pokret za budućnost Austrije (BZO) 1,1 posto objavila je u nedjelju predvečer austrijska televizija na temelju 70 posto prebrojenih glasova.

Socijaldemokrati nisu najzadovoljniji sa postignutim rezultatom jer su prema svim ispitivanjima javnog mnijenja očekivali apsolutnu većinu i u glasovima iako u bečkom pokrajinskom parlamentu imaju apsolutnu većinu sa 55 mandata.

Narodnjaci su sa 18 mandata osvojili drugo mjesto što im je bio izborni cilj. Slobodnjaci sa 14 zastupničkih mjesta su u odnosu na prošle izbore izgubili 5 posto glasova, ali su zadovoljni jer su ispred stranke Zelenih koja je osvojila 13 mandata. Pokret za budućnost Austrije koji sa Narodnom strankom čini austrijsku saveznu koalicijsku vladu nije uspio ući u bečki Pokrajinski parlament, kao ni Komunistička stranka.

To su poslije Štajerske i Gradišća treći pokrajinski izbori ovog mjeseca u Austriji i posljednji pred savezne austrijske parlamentarne izbore koji će se održati ujesen 2006. godine. Odaziv na izbore bio je 59 posto što je za 7,6 posto manje od prošlih izbora 2001. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙