FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborna nedjelja u Beču

BEČ, 23. listopada 2005. (Hina) - Lokalni izbori za gradsku,pokrajinsku i općinske skupštine održavaju se u nedjelju u Beču, aprema svim prognozama glavni grad Austrije i dalje će ostati "crven".
BEČ, 23. listopada 2005. (Hina) - Lokalni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine održavaju se u nedjelju u Beču, a prema svim prognozama glavni grad Austrije i dalje će ostati "crven".

Pravo glasa u Beču ima 1.142.126 birača, a na izborima se natječe šest stranaka: Socijaldemokratska (SPOe), Narodna (OeVP), Slobodarska (FPOe), Stranka zelenih (G), te Pokret za budućnost Austrije (BZOe) i Komunistička stranka (KPOe).

Sva ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da bi socijaldemokrati s gradonačelnikom Michaelom Haeuplom mogli osvojiti apsolutnu većinu.

Narodna stranka kao i Stranka zelenih računaju na povećan broj glasova i bore se za drugo mjesto. Slobodarska stranka se od prošlih izbora raspala na dvije (FPOe i BZOe) te mora računati na gubitak glasova. Za Pokret za budućnost Austrije bit će veliki uspjeh ako uđe u zemaljski parlament Beča, u što gotovo nitko ne vjeruje, kao ni za komunističku stranku. Ali ističe se, "iznenađenja su uvijek moguća".

U Beču se ne osjeća želja za promjenama jer grad funkcionira. Gradom se dobro upravlja, a kvaliteta života i sigurnosti je zavidna, ocjenjuju analitičari i novinski komentatori.

Michael Haeupl postao je gradonačelnik i zemaljski poglavar Beča 1994. i njeguje intenzivnu vanjsku politiku grada. Zaslužan je za uspješno funkcioniranja grada, ali i za privlačenje stranih ulagača u Beč.

Grad Beč izdvaja znatna financijska sredstva za brojne kulturne manifestacije i priredbe s međunarodnim karakterom s kojima Beč živi, primjerice Vienalle, Svečane bečke igre, Festival na Dunavskom otoku itd.

Tradicija "crvenog Beča" postoji još od 1918. s iznimkom, od 1934. do kraja rata 1945. kada nije bilo legitimnih demokratskih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙