FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AFP: Hrvatska, povlašteni politički partner Beča na Balkanu

BEČ, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Austrija koja je uložila sav svojugled kako bi Europska unija (EU) pristala na početak pristupnihpregovora sa Hrvatskom, vidi u toj zemlji povlaštenog političkog igospodarskog partnera na Balkanu, analizira AFP.
BEČ, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Austrija koja je uložila sav svoj ugled kako bi Europska unija (EU) pristala na početak pristupnih pregovora sa Hrvatskom, vidi u toj zemlji povlaštenog političkog i gospodarskog partnera na Balkanu, analizira AFP.

Austrija, najveći strani ulagač u Hrvatskoj, "već se 1991. zauzela za neovisnost i za buduće članstvo te zemlje u EU-u i preuzela u Bruxellesu pionirsku ulogu u njezinu zagovaranju", ističe politolog Anton Pelinka sa sveučilišta u Innsbrucku.

"No politički čimbenik još je važniji od gospodarskog: desne stranke na vlasti u objema zemljama - OVP kancelara Schuessela u Austriji i HDZ premijera Ive Sanadera u Hrvatskoj - snažno su povezane s katolištvom", napominje.

EU je, na čuđenje promatrača, u noći s ponedjeljka na utorak objavio da će početi pristupne pregovore sa Zagrebom, nekoliko minuta pošto je Beč odustao od protivljenja početku pregovora s Ankarom.

Austrija opovrgava da je riječ o trgovini i da je odluka EU-a o Hrvatskoj zamijenjena za ublažavanje stajališta o Turskoj, ali je Sanader u utorak otvoreno zahvalio Austriji za "presudnu ulogu koju je Schuessel imao u odluci EU-a da počne pristupne pregovore" s njegovom zemljom.

Za razliku od Turske i većine balkanskih zemalja, "Hrvatska je za Austriju malena zemlja koja s njome dijeli istu vjeru i koju ona dobro poznaje, jer je stoljećima pripadala Austro-Ugarskoj", kaže bivši austrijski diplomat Albert Rohan.

Hrvatska, treće turističko odredište Austrijanaca iza Italije i Grčke, postala je prvorazredni gospodarski partner, napominju analitičari.

"U Hrvatsku ide 14 posto austrijskog izvoza te samo 8 posto njemačkog i 2,5 posto francuskog", ističe Stefan Bruckbauer, ekonomist u banci BA-CA u Beču, odgovarajući na pitanje AFP-a.

"Hrvatska nudi velike izglede u sektoru energetike, prerade otpada i infrastrukturama, koji se moraju liberalizirati i razvijati u okviru pristupanja EU-u", izjavio je za AFP Michael Loewy, stručnjak u austrijskoj Konfederaciji industrijskih poslodavaca. "Ipak, ne treba precijeniti moguće gospodarske dividende od političke potpore Austrije: tržište će se prikloniti onome tko nudi najviše i tko daje najčvršća jamstva", dodaje.

"Austrijsko zauzimanje za Hrvatsku ponajprije je uvjetovano političkim razlozima", ocijenio je Bruckbauer koji misli da se "prema isključivo gospodarskoj logici ne bi trebalo protiviti Turskoj, zemlji koja je dugoročno puno važnija".

Austrija je članica Unije iz razdoblja petnaestorice koja je izvukla najveću korist iz proširenja EU-a na istok, s dobiti koja se procjenjuje na 25 milijarda eura, ili 2,5 posto njezina BDP-a u deset godina, drži BA-CA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙