FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Austrijska kocka

BERLIN, 4. listopada 2005. (Hina) - Austrija je stavila mnogo toga nakocku ali je sebi na kraju dugoročno osigurala dobit, ocjenjujeaustrijski dnevnik Die Presse u komentaru taktike austrijske vlade upregovorima oko otvaranja pristupnih Turske i Hrvatske s Europskomunijom.
BERLIN, 4. listopada 2005. (Hina) - Austrija je stavila mnogo toga na kocku ali je sebi na kraju dugoročno osigurala dobit, ocjenjuje austrijski dnevnik Die Presse u komentaru taktike austrijske vlade u pregovorima oko otvaranja pristupnih Turske i Hrvatske s Europskom unijom.

"Austrija je riskirala tešku diplomatsku krizu i međunarodnu izolaciju ali je na kraju ipak popustila". Komentator primjećuje da je u slučaju odbijanja početka pregovora s Turskom kancelar Wolfgang Schuessel sebi mogao zajamčiti pobjedu na sljedećim izborima 2006. godine. "Što ima boljeg za jednog šefa vlade nego da ga čitav svijet izolira zato što se bori za ono što podržava 80 posto njegovih birača?", komentira list.

Ovako je Austrija ipak popustila pritisku 24 ostalih članova EU-a ali je svojim "kockanjem" dugoročno ipak sebi osigurala dobit, drži Die Presse i tumači: "Stavljanje u ulogu odvjetnika Hrvatske, a time i otvaranje europske perspektive cjelokupnom europskom jugoistoku, jača utjecaj Austrije u regiji i služi kao izvrsna priprema za zapadnobalkansku inicijativu koju Austrija za vrijeme svog predsjedavanja Europskom unijom planira. Ono što vrijedi unutar EU-a još više vrijedi za bilateralnu težinu Austrije u regiji što bi trebalo značajno ojačati gospodarske interese austrijskih poduzeća u jugoistočnoj Europi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙