FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pregovori s Hrvatskom austrijski uvjet

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Austrija, tradicionalno sklonaHrvatskoj, odlučila je svoj pristanak na početak pregovora o pristupuTurske Europskoj uniji, uvjetovati početkom pregovora s Hrvatskom štone treba čuditi s obzirom na višestoljetne povijesne veze Austrije iHrvatske, tumači u komentaru odluke o otvaranju pristupnih pregovoraEU-a i Hrvatske komentator tršćanskog lista Il Piccolo.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Austrija, tradicionalno sklona Hrvatskoj, odlučila je svoj pristanak na početak pregovora o pristupu Turske Europskoj uniji, uvjetovati početkom pregovora s Hrvatskom što ne treba čuditi s obzirom na višestoljetne povijesne veze Austrije i Hrvatske, tumači u komentaru odluke o otvaranju pristupnih pregovora EU-a i Hrvatske komentator tršćanskog lista Il Piccolo.

"Austrija, povijesna 'zaštitnica' Hrvatske (koja je stoljećima uživala najveće povjerenje Austrije i bila najvjernija slavenska provincija Austro-ugarskog carstva) odlučila je uvjetovati svoj pristanak na početak pregovora s Turskom s odlukom u korist Hrvata. 'Povijesna' naklonost jedne europske zemlje prema drugoj nije, međutim, neubičajena", napominje komentator i dodaje da se Europska unija često pokazuje "zatočenicom" povijesnog pamćenja te se to na drugi način iskazalo i u odnosu Austrije i Turske.

Austriji se u razgovorima oko hrvatskih i turskih pristupnih pregovora, međutim, nije mogla pridružiti i Njemačka, "koju se također smatra velikom zaštitnicom Hrvatske", jer dvije najveće njemačke stranke koje ovih dana trebaju voditi pregovore o stvaranju velike koalicije imaju suprotstavljena stajališta glede turskog pristupa Europskoj uniji, napominje se u komentaru.

U Luksemburgu se, međutim, pojavila glavna tužiteljica suda u Haagu koja je "opovrgnula svoje izjave od prije nekoliko dana i priopćila da je hrvatska vlada izrazila punu spremnost održati svoja obećanja čime je poništila svoje prethodne pritužbe", tumači se u komentaru i ističe kako je reakcija na tu izjavu došla gotovo odmah tako što je Austrija povukla veći dio svojih primjedbi na početak pristupnih pregovora o članstvu Turske u Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙