FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrajinski izbori u Gradišću

BEČ, 9. listopada 2005. (Hina) - U nedjelju se u Gradišću održavajulokalni izbori na kojima će Gradišćanci izabrati novi sastavZemaljskog parlamenta.
BEČ, 9. listopada 2005. (Hina) - U nedjelju se u Gradišću održavaju lokalni izbori na kojima će Gradišćanci izabrati novi sastav Zemaljskog parlamenta.

Među 242.218 birača u Gradišću pravo glasa ima i 35 tisuća gradišćanskih Hrvata čiji su predstavnici kandidati na listama stranaka koje sudjeluju na izborima: Socijaldemokratske (SPO), Narodne (OVP), Slobodarske (FPO) i stranke Zelenih.

Sva ispitivanja javnosti pokazala su da bi Socijaldemokrati sa zemaljskim poglavarom Hansom Niesslom mogli osvojiti apsolutnu većinu. Narodnjaci ih u tome žele spriječiti i prvi put poslije 1956. godine nadaju se većem broju glasova.

Stranka Zelenih i Slobodarska stranka bore se za treće mjesto iako prema političkim promatračima Slobodarska stranka mora računati na gubitak glasova.

Pokret za budućnost Austrije (BZO), koalicijski partner Narodne stranke u saveznoj koalicijskoj vladi ne natječe se na pokrajinskim izborima u Gradišću.

Na izborima za zemaljski pokrajinski parlament u Gradišću 2000. godine Socijaldemokratska stranka SPO imala je 17 mandata, Narodna stranka 13, Slobodarska 4 i stranka Zelenih dva mandata.

Politički promatrači i dobri poznavatelji gradišćanske političke scene ocjenjuju da će lokalni izbori u Gradišću biti napeti do kraja jer je pitanje hoće li Socijaldemokratska stranka osvojiti apsolutnu većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙